Без категория

ЕС отпуска 300 млн. евро под формата на спешна макрофинансова помощ за Украйна

Европейската комисия отпусна днес 300 милиона евро под формата на спешна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна. Отпускането на средства беше ускорено, за да се подпомогне укрепването на макроикономическата стабилност на Украйна в контекста на непровокираното и необоснованонахлуване от страна на Русия.

Това е първоначалната част от първия транш в размер на 600 милиона евро по линия на новия пакет за извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро. Очаква се следващата седмица да се извършат допълнителни плащания в размер на 300 милиона евро. Помощта представлява конкретна демонстрация на безрезервната подкрепа на ЕС за Украйна.

Плащането се извършва след бързото приемане на предложението на Комисията от Съвета и Европейския парламент за предоставяне на спешна макрофинансова помощ на Украйна. Останалите средства (600 милиона евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в съответствие с Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Успоредно с изпълнението на програмата за спешна МФП Комисията подготвя допълнителна програма за МФП за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план, както обяви председателят Фон дер Лайен в края на януари.

Същевременно Комисията работи на всички фронтове за оказване на подкрепа на Украйна. Това включва както хуманитарна помощ, така и помощ в областта на гражданската защита. На 1 март председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви най-малко 500 милиона евро допълнително финансиране от ЕС за действия в отговор на хуманитарните последици от кризата.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest