FB_IMG_1506875994482(1)

Три награди от Международен конкурс в Молдова за възпитаници на Десислава Станкова

В гр. Кишинев, Молдова се проведе за седми пореден път международният фестивал – конкурс за популярна музика “ Marul de Aur” / “Златна ябълка”/ под патронажа на Министерството на Културата на Република Молдова.

Форумът е от малкото в света международни конкурси за популярна музика, чиято основна цел е да интегрира деца и младежи от 5 до 25 + годишна възраст със специални потребности и да ги постави в реална конкурентна среда. Десет членно международно жури председателствано от директора на Националната филхармония „Сергей Лунчевич“ гр. Кишинев Светлана Бивол, оценява таланти от Италия, Армения, Румъния, България, Украйна, Русия, Молдова, Босна и Херциговина и др.

В тазгодишното издание на конкурса в Молдова Сдружение „Нови гласове“ гр. Търговище, с председател и вокален педагог Десислава Станкова, представи 3 таланта от България, преминали предварителната селекция на конкурса:

Симона Рускова – дванадесетокласничка от паралелките профил „Изкуства“ при Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище и финалистка през месец октомври на певческият конкурс „Миа Мартини“ за 2017 в Калабрия, Италия;

Сесил Алпер – 11 годишна талантлива певица от Музикална школа „New voices” гр. Търговище, носителка на множество призове Гран при, престижни награди, като сред последните и е второто място от „Славянски базар“ Витебск 2017;

Кристиана Кирилова – 13 годишна незряща изпълнителка от с. Шереметя, гр. Велико Търново, ученичка от паралелките профил „Изкуства“ в СУ “ Емилиян Станев“ гр. Велико Търново. Финалистка в ТВ формати, национални и международни конкурси!

Зрителите на Националната филохармония „Сергей Лунчевич“ гр. Кишинев чуха от българските участнички три стойностни и доказани с годините хитови песни. А като победител на целият конкурс Кристиана Кирилова гостува в телевизионното предаване „Cine vine la noi“ на ТВ Молдова 1.

А ето и резултатите :

Гран при на конкурса е Кристиана Кирилова. Тя участва в две категории и извоюва две награди. В категория „Етно“ спечели Първа награда с изпълнението на фолклорната песен „Заблеяло ми е агънце“ на Борис Машалов и Гран при с чувствената френска балада на Лара Фабиан „Je sui malade”;

Гран при в категория „ Популярна музика“ 10-13г. спечели и Сесил Алпер, която представи прекрасно вечната филмова балада на Уитни Хюстън „ I will always love you“;

Първа награда в категория „Популярна музика“ 16-18г. извоюва Симона Рускова, с интерпретацията на мексиканската народна песен и вечен кавър на Лили Иванова „ Camino“ .

За трети път съм поканена да журирам този престижен форум и се радвам, че България представи свои талантливи участници. До този момент деца и младежи с увреждания от България са участвали само през 2015г., Богдана Петрова /представена от мен/ от гр. Пловдив, която също ни зарадва с Гран при на целият конкурс.

От 2001г. съм ръководител и вокален педагог на Музикална школа „ New voices” в гр. Търговище, по настоящем и председател на Сдружение „Нови гласове“ гр. Търговище.

Безкрайно съм благодарна, че спечелих доверието на едно талантливо момиче като Кристиана Кирилова и нейните родители. Тя е 13 годишно незрящо момиче от с. Шереметя, гр. Велико Търново, което преди две години достигна до полуфинала на кастингите за „Детска Евровизия“ по bTV „Шоуто на Слави“. Като всеки млад човек в нашата страна се сблъсква със суровата действителност, но днес повече от всякога е убедена, че музиката е нейният живот и ще продължава да се бори, за да постигне целите си! През месец юли представих проект пред Съюза на слепите в България и благодарение на финансовата подкрепа Криси заедно с нейната майка отпътува за Молдова!

Защо избрах точно нея?

Следях развитието й, участията й през последните години след формата и не виждах да се продуцират нейни песни, медийният интерес към нея просто бе изчезнал. Работя с талантливи деца и изпитвам болка, когато колеги като мен с години изграждат таланти, а когато същите тези таланти са в ръцете на продуцентските компании много често следва разочарование и болка. Но дотук с негативните мисли, разказвам със захлас за Криси, защото е едно слънце в културния мрак на България. Когато ми гостува в Търговище, за да уточним детайлите около представянето й се убедих, че България има бъдеще с тези прекрасни млади хора!

Гордея се със Симона, Сесил, Кристиана и всички мои ученици – последователи!

И тук е мястото да споделя любимата ми мисъл:

Една от най-великите тайни на живота е, че единственото, което си заслужава да бъде правено, е това което правим за другите!“

Публикувано от: novinata.bg