изтеглен файл (45)

Калин Каменов: Няма да увеличаваме цената на билета за тролеите във Враца

Община Враца няма да увеличава цената на билета на тролеите в града, както и няма да закрива дружество „Тролейбусен транспорт“. Това обяви на редовното заседание на Общински съвет кметът Калин Каменов по време на дискусията по приемане на първо четене на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с тролейбусен транспорт на територията на град Враца. Кметът заяви, че след приемане на първо четене на измененията в Наредбата ще се проведат няколко публични обсъждания, на които жителите на Враца да дадат своите мнения и предложения за развитието на обществения транспорт в града.

„Поради обществената значимост и важността на темата, предлагам да направим поне две публични обсъждания, на които да присъстват, както служители на „Тролейбусен транспорт“, така и граждани – данъкоплатци и ползватели на този транспорт. Смятам, че така е правилно, справедливо и прозрачно“, заяви Калин Каменов и призова жителите на града да участват в предстоящите обществени дискусии.

„Още на първото публично обсъждане ще предложим алтернативи с цел предоставяне на по-добра транспортна услуга“, каза още Каменов и допълни, че в момента Общината подготвя проектно предложение, с което да кандидатства пред Националния доверителен екофонд за закупуване на нови електрически машини за нуждите на градския транспорт.

„Мнението на нашите съграждани е важно и ако те не ни подкрепят и кажат, че искат да запазят цената на билета и да се използват старите тролейбуси – няма да правим промени, но смятам, че трябва да предложим решения за подновяване на тези амортизирани съоръжения. Какъвто и вариант да се вземе – нови електробуси или тролейбуси, икономическият резултат за общината ще е в пъти по-добър“, добави още кметът Калин Каменов и увери, че няма да се взимат прибързани решения за сметка на жителите на Враца. „Смятам, че това е най-правилният и най-прозрачният вариант, който можем да направим, за да извадим дружеството от състоянието, в което се намира в момента“, добави кметът и коментира високите разходи, които заплаща общинското дружество за ежедневна поддръжка на тролеите.

По време на дебата, управителят на „Тролейбусен транспорт“ Николай Вълков обясни, че предложението за повишаване цената на билетите е свързано с увеличените разходи на дружеството, предизвикано от ръста на минимална работна заплата, по-високата цена на електроенергия, както и от постоянните ремонти  на амортизирания автопарк.  Последното увеличение на цените на билетите е от 2008 г. „Повишението на разходите в дружеството доведе до критичното състояние, което се намира в момента. Всеки месец работи на загуба, трупа задължения и е в невъзможност да събере средства за фонд работна заплата и заплащането на електроенергия“, заяви Николай Вълков. Той коментира още, че след направен анализ повишаването на цената на билетите ще  осигури средства за покриване на разходите на дружеството, ще погаси натрупаните задължения, ще инвестира в ремонти на настоящите превозни средства и ще осигури финансиране за подмяната на превозните средства и приход в общинския бюджет.

С 23 гласа „за“ и 12 – „въздържал се“ бе прието на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с тролейбусен транспорт на територията на град Враца.

Публикувано от: novinata.bg