Възстановяват битката на Шипка, станала преди 135 години

250 представители на дружество „Традиция” от цялата страна, разпределени по роли в съотношение 1:5 такова, каквото е било преди 135 години,пресъздават в събота епичния бой за връх Шипка. Съпектакълът ще отбележи годишнината от храбрите боеве, водени през горещия месец август на 1877 г. в името на българската свобода.

Възстановката,която започва в 13:00 часа, е част от кулминацията на Националните чествания на Шипченската епопея, които започнаха на 14 август с издигането на българския флаг и запалването на Вечния огън.
В събота от Соколския манастир в 8:45 тръгва І лъч на планирания туристически поход до връх Шипка. Тричасовия поход ще преведе туристите на 645 метра по-високо от Соколския манастир и ще завърши с изкачване на 890 -те стъпала до Паметника на Свободата на връх Шипка. В същия час – 8:45 от местността Узана към връх Шипка ще тръгне ІІ лъч на туристически поход. Докато от Габровска страна на Балкана пристигат в два лъча туристически походи, откъм Казанлък на бегом ще се изкачи третия лъч.
По програма в 10:00 от Храм-паметника „Рождество Христово” в гр. Шипка ще стартира Четвъртото мемориално планинско бягане „Шипченска епопея”. Туристи, маратонци и граждани се очаква да се съберат пред паметника на Свободата в съботния обеден час, когато в 12:00 започва тържествена част на честванията на 135 години Шипченска епопея.

Публикувано от: novinata.bg