Богатството на Севт III показват в Лувъра

Бронзовата глава на тракийския владетел Севт III и на уникалните находки от гробницата му,открити вмогилата голямата косматка край Казанлък, ще са един от акцентите на представянето на България в предстоящата експозиция на съкровища на тракийската цивилизация в световния музей. Тя се планира за пролетта на 2014 г.
Това уверява в писмото си до министър Вежди Рашидов президентът на Лувъра Анри Лоарет.
В писмото г-н Лоарет съобщава: „Г-н министър на културата, скъпи приятелю! Позволете ми да се обърна отново към Вас във връзка с нашето сътрудничество, обсъдено по време на срещата ни на 9 юли т.г. Преди всичко искам да Ви благодаря за Вашата визита и най-вече за Вашия ентусиазъм по отношение на нашето партньорство, който споделям напълно. Елементите, които ни предоставихте, бяха особено ценни за уточняване на основната тема, която бихме желали да Ви предложим. Тя трябва да бъде нова и изключителна и да се вписва в научния контекст на колекциите на Лувъра. Ето защо бихме желали да представим селекция от ярки и знакови произведения, свидетелстващи за връзките на Траките с други цивилизации и най-вече с елинската цивилизация. Експонирането на главата на Севт ІІІ и на богатия материал, открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на тази експозиция.
Както знаете, ние програмираме предварително нашите изложби за 2013 – 2014 г. и този процес е в много напреднал стадий. Все пак с оглед на предоставената ни изключителна възможност и за да дадем заслужения широк обхват на този проект, смятаме да му предоставим една великолепна зала – наречена „La salle des Sept Cheminees“ (Залата на седемте камини) в самия център на музея през пролетта на 2014 година”.
От Отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра предлагат в експозицията с тракийски съкровища да бъдат включени 145 предмета, в това число и находки от множеството гробници, разкрити в Долината на царете, които свидетелстват за икономическия, социален и културен просперитет и развитието на занаятчийското изкуство в Тракия, подхранвано от взаимния обмен и търговия с елинския свят. Събитието в Лувъра ще даде възможност за експониране на цялостен комплект от погребални предмети. Експонирането на предмети от гробницата на Севт ІІІ, разкрити през 2004 г., с великолепната бронзова глава на царя, което не е било осъществявано до този момент, ще бъде върхов акцент на тази презентация.


			

Публикувано от: novinata.bg