Мемориален знак в памет на кан Кубрат искат старозагорци

Родолюбиви бългaри се поклониха пред гроба му в украинското село Малая Перешчепина

Мемориален знак в памет на Ювиги кан Кубрат,създателя на Велика България, да бъде издигнат в Стара Загора. Това предложение до Общинския съвет в областния град ще направи от името на родобюливи българи председателят на старозагорската организация на ПП „Нова Зора“ Николай Атанасов. Той и група от 26 старозагорци- представители на на Историческо дружество „Българска орда“ и Туристическо дружество „Сърнена гора“, се завърнаха от украинското село Малая Перешчепина, където донесоха пръст от гроба на Ювиги кан Кубрат.
„Общинският съвет трябва да реши къде ще бъде сложена капсулата, но ще настояваме да бъде на централно място, каквото заслужава повелителя на българските ханове“, допълни Атанасов. „Освен в Стара Загора на още четири места в България ще бъдат положени капсули с пръст от гроба на Ювиги кан Кубрат – това са Казанлък, връх Шипка, Шейново и Плевен- все емблематични за нашата история места “, съобщи Атанасов за NOVINATA.BG.

Освен старозагорци в групата,които е посетила Малая Перешчепина, са участвали и представители на партиотичната организация от Плевен и Казанлък. „ В селището, което е на 20-ина километра от Полтава, българската общност е издигнала паметник на бащата на българските канове в чест на 100-годишнината от откриването на мястото, където той е погребан. Сега обществеността отбеляза 10-годишнината от създаването на мемориалния комплекс“, разказа Атанасов. Както е известно, при откриването на гроба на Кубрат е намерено и съкровището на кана, което наброява около 800 предмета, от които около 25 кг са изработени от златно и 50 кг – от сребро. Сред находките са и пръстенът и личното оръжие на владетеля. Съкровището днес се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург.

Нашенци са почели паметта на повелителя на Велика България по християнска традиция – с хляб и вино, донесени от България. Около гроба е разпръсната пръст,донесена от парка „Бранителите на Стара Загора“, от Шейново, връх Шипка и Скобелевия парк в Плевен. „Програмата ни бе доста наситена. Имахме срещи с представители на българската общност, с други родолюбиви организации. Изживяването бе неповторимо, навсякъде бяхме посрещнати изключително сърдечно, както от българите, така и от местната общност“, разказа още Николай Атанасов.
Недялка Филипова

Публикувано от: novinata.bg