Правителството се отказа да намали таксата при джипито

Потребителската такса за посещение при личен лекар или зъболекар остава 2,90 лева въпреки неколкократните уверения на правителството, че ще бъде намалена на 2,70 лева. Това стана ясно след днешното правителствено заседание.

Таксата за един ден престой в болница също остава 5,80 лева. Предварителната идея на кабинета беше и тази такса да бъде намалена – до 5,40 лева, но и това предложение е отхвърлено. Сумата от 2,90 лева е 1% от минималната работна заплата (МРЗ). През юли, преди да излязат в лятна ваканция, депутатите приеха таксата да се „отвърже“ от МРЗ, която през май скочи от 270 на 290 лева, и да остане 2,70 лева. Тогава с промените в Закона за здравното осигуряване бе прието, че таксата ще се определя от Министерския съвет.
Аргументация за отхвърлянето на предварителната идея за цената на посещение при личния лекар е, че по този начин правителството се е съобразило с искането на общопрактикуващите лекари. Здравният министър Десислава Атанасова е вотпуск и не е присъствала на правителственото заседание.

Публикувано от: novinata.bg