Бизнес делегация от Шанхай посети Казанлък

Бизнес делегация от Шанхай посети днес Казанлък, само три дни след обиколката на журналисти от китайски медии в  Долината на розите и тракийските царе.  Делегацията бе в състав Никита Сун, представител на инвестиционен фонд, Дейвид Чихо, бизнесмен, Джесика Хуанг, президент на компания и представителка на инвестиционен фонд с интереси в минното дело и хранително-вкусовата промишленост, и Хуанг Ли Я, заместник-изпълнителен директор на компанията „Виталит“.
Гостите се срещнаха с кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общинския съвет Николай Златанов и заместник-кмета по икономика, стопанска политика и управление на общинската собственост Петър Косев.
Акцентът в разговорите бе върху розопроизводството и производството на продукти на основата на българско розово масло. Гостите  подчертаха, че се интересуват от розопроизводството в нашата страна, като се целят в дистрибуторския канал от по-висок клас. За тях е важно да представят на своите партньори не задължително продукти, произведени в Китай, а например розово масло и розови продукти, произведени в България.
В Института по маслодайната роза и етеричномаслените култури се запознаха с особеностите на казанлъшката маслодайна роза, нейните качества и разгледаха дестилерията, след което посетиха казанлъшко предприятие за производство на козметика на основата на розово масло.

Китайският  бизнес активизира интересът си към нашата страна  след участието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Шанхай във форума „Инвестирай в България“. Той бе организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board. Форумът се организира по проект на БАИ, финансиран от ОП „Конкурентоспособност“ и цели да представи инвестиционните предимства на България пред потенциални инвеститори от приоритетни сектори за икономиката. Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2011 г. търговията на България с Азия възлиза на 4.7 млрд. щатски долара, като между България и Китай е 1.3 млрд. щатски долара.

Повече от 150 китайски компании от секторите машиностроене, електроника, химическа промишленост, логистика и други, се включиха в събитието, за да научат подробности за инвестиционния климат в страната. Сред тях бяха Jac Motors, която е сред топ 10 в китайската автомобилна индустрия, телекомуникационната компания Huawei Technologies, Yutong Bus – компания, специализирана в производството на автобуси, чиито дневен капацитет е повече от 210 броя, производителят на гуми Hangzhou ZC Rubber Co. и други.
На снимката – гостите с  ръководството на община Каанлък

Публикувано от: novinata.bg