Ресторантьори и хотелиери поискаха облекчен режим за пушачите

Собственици на ресторанти, кафенета и хотели и техни служители от Стара Загора, Раднево и Чирпан подкрепиха днес националния протест, организиран от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите.Около 17:30 часа те се събраха пред Областната управа, издигайки лозунги и плакати с искане управляващите да не убиват този бизнес и да върнат старото положение в Закона за тютюнопушенето, тоест в заведенията на закрито  да има зали за пушачи и непушачи.

Групата от около 300 души тръгна от „Езерото“  до жп гарата, премина по централните градски улици и спря пред сградата на областната администрация. Мирният протест се „озвучаваше“ от тромпетист, които свиреше погребални маршове. Протестиращите носеха  лозунги , на които бе написано „Децата ни не ядат „чист въздух”, „Не убивайте бизнеса, искаме работа”, „Равни права за пушачи и непушачи”. Председателят на старозагорското сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Иван Михалев заяви пред множеството, че техните искания не са политически. „Аз самият не съм пушач, не защитавам пушачите, нашите искания са само икономически, защото с приемането на поправката в Закона през тази пролет стана ясно, че се посяга на бизнеса на дребните собственици“, каза Михалев. Според него оборотът в заведенията се е сринал, много ресторанти и кафенета са принудени да затворят, заплатите на работниците и служителите във все още работещите, били намалени. Той поясни, че всички свързани с ресторантьорския бизнес услуги са засегнати от намалялата клиентала.

Протестиращите приеха декларация в която се казва: “Ясно и еднозначно заявяваме, че по никакъв начин ние не защитаваме употребата на тютюн и тютюневи изделия, но настояваме за равни права на пушачи и непушачи. Ние подкрепяме Вашите усилия за въвеждане на правила, гарантиращи здравословна жизнена среда за всички граждани на Република България, но категорично се обявяваме против тоталната забрана за тютюнопушене и настояваме за промени в Закона за здравето в тази му част”.

Сред аргументите на протестиращите са задълбочаваща се криза, свито вътрешно потребление, огромна междуфирмена задлъжнялост и предвиждан нулев растеж на икономиката. „Спазвайки стриктно въведените нормативни изисквания от началото на 2005 г., както и последващите решения от януари 2011 година, монтирахме скъпоструващи съвременни вентилационни системи и въздухонепроницаеми преградни стени. С влизането на забраната в сила вложените инвестиции собствениците на заведения и хотели в размер на над 50 млн. евро се оказаха неприложими и невъзстановими!“, се посочва още в документа.

Публикувано от: novinata.bg