Валентин Дончевски:Холандия е пример за симбиоза между икономика и култура

– Към края на август сме, с какво ще запомниш това лято?

– Това лято осъществих една моя голяма мечта – при гостуването на мои приятели в Холандия, успях да посетя и разгледам музеите на големите холандски художници- като се почне от класическите и се стигне до съвременните. Мечтата ми винаги е била да се докосна до творчеството на Рембранд, Ян Стеен, Вернер ван Дор, до т.нар. малките холанци, които са великани в изкуството независимо че са рисували малки по формат картини- става дума за Адриан ван Остадер,Герард Терборх ,Габриел Метсю и др.Хубавото на нашето пътуване бе, че успяхме да посетим големи музеи в столицата на кралството Амстердам, а покрай гостуването на нашите приятели и да усетим атмосферата в страната и духа на местното население.

– Какво те впечатли най-много извън професионалните интереси?

– На туристите, каквито бяхме ние, прави впечатление запазената архитектура и хармонията между природата и инфраструктура, в която добре се вписва човекът. Всичко е направено така, че те кара да се чувстваш уютно и близко до природата. Изключително много зеленина, а цветята, с които Холандия е прочута по цял свят, тук са превърнати в култ. Контрастите с България са големи, но ми се иска съзнателно да заобиколя тази тема, макар тя остава в съзнанието ми и след като се върнах. Продължавам да си задавам въпроса защо при нас нещата не вървят, защо не се получават. Отговорът донякъде намирам в поведението и начина на живот на хората– не чух там да хленчат, да се оплакват, активни и действени хора са, независимо от възрастта. И млади, и стари спортуват – вместо с кола, на работа ходят с колело, спортуват-имат перфектни зали, децата от малки се каляват-ние случихме нетипични за сезона ниски температури, но това не пречеше малките да играят навън под дъжда. Холандия е пример за симбиоза между проспериращата икономика и култура и не случайно в нидерландската история има много велики художници. XVII век, в който нидерландската република процъфтява, е векът на нидерландските майстори, между които Рембранд ван Райн, Вермеер ван Делфт, Ян Стен и много други. Знаменити нидерландски художници от XIX и XX век са Винсент ван Гог, Пийт Мондриан. Мориц Ешер е известен график. Нидерландия е страната на философите Еразъм Ротердамски и Спиноза. Всички важни дела на Рене Декарт са извършени в Нидерландия.През Златния век нидерландската литература също процъфтява. И холандците си имат проблеми,също се чувства характерното за съвременната цивилизация отчуждаване, но ме впечатли толерантността и демократичния дух. Хората , независимо от тяхното социално и обществено положение, имат изграден начин на общуване, който не потиска другия- подчертавайки собствено си достойнство, да показват уважение към останалите. Добронамерени, усмихнати, внимателни. Имат специално отношение към миналото си, пазят и съхраняват традициите си – показват ги с вещина, с достойнство и без самоцел да се изтъкват пред света. Преди всичко се мисли за човека, този, който ще допренесе със своята работа за развитието на страната си. Ще дам един пример – нашият приятел, учител по психология, е пенсионер отскоро. Въпреки това три пъти в седмицата той ходи да работи напълно безплатно с проблемни деца, защото си обича професията и иска да бъде полезен за държавата, която му осигурява добра пенсия.

– Какво ти предстои до края на годината, рисуваш ли нови картини?

– Да си творец в България не никак лесно. Но както и досега, ще се старая да поддържам името си на художник. До края на годината предстоят много изложби – най-скорошната е националната „Поглед към вековете“ във Велико Търново, предстои изложба в Плевен, Квадриналето на живописта в Стара Загора, за което специално се готвя. Като председател на дружеството към СБХ имам ангажименти и към подготовката на Есенния салон, който ще се открие на 5 октомври, и към самостоятелни изложби на колеги. Имам идея за следващата година, но не бих искал още сега да споделям.

Интервю на Недялка Филипова

Валентин Дончевски е български художник, живописец. „Дончевски съчетава в изкуството си „експресионизъм, сюрреализъм, наивизъм, магически реализъм” – пише за него проф. Станислав Памукчиев. Фантастиката при него се проявява в поставяне на хармония между средновековния мистицизъм и чудото на живота. Създава експресивна, енергична и витална живопис. Роден е през 1958 в Стара Загора. Завършва художествена гимназия в Казанлък и Живопис във ВТУ „Кирил и Методий” във Велико Търново през 1983. През 1984 прави първата си самостоятелна изложба в Стара Загора – живопис. След експозиции на акварели и рисунки, Участва в много представяния на българското изкуство в чужбина. Негови картини са в частни колекции в страната и чужбина. Председател на групата на художниците от Стара Загора към СБХ.

Публикувано от: novinata.bg