В Гурково стягат септемврийски празници

С футболен турнир – за деца и ветерани, на 25 и 26 август (събота и неделя)ще стартират традиционните празници на община Гурково. В програмата за първи път е включен и детски пленер. В продължение на три дни – от 28 до 30 август, малките таланти ще развихрят въображението си под ръководството на художничката Светлана Солодовникова, председателка на московските художници.
 Кулминацията на тържествата е на 1 септември, когато за пореден път ще стартира уникалното магарешко “Биорали”, което от години се провежда в града и прочу Гурково. Записването за участие е до 25 август, но организаторите отчитат досега голям брой кандидати за надпреварата. Биоралито с магарешки каручки в Гурково се провежда от 1971-ва до 1989-та година, като след известно прекъсване – от 2005-та година е отново възстановено. Стартът е на стадиона – винаги в първия почивен ден на месец септември.Провежда се под девиза “Долу магариите у човека, да уважаваме човещината в магарето!”.
И тази година празникът ще започне с карнавално шествие, след което ще се премине и към състезателната част. Участниците ще се надпреварват в състезателните дисциплини „Бързо разпрягане и впрягане”, „Скоростна отсечка”, „Майсторско кормуване”, „Теглене на каручки”, „Гола кушия” и „Магарофутбол”. За победителите има атрактивни награди.

Пълната програма на Биоралито, неговата история и подготовка може да се прочете на официалната страница на Община Гурково.

Публикувано от: novinata.bg