Свободните демократи търсят експерти

Свободните социалдемократи от “Свободен народ” вече събират експерти, с които ще работят на програмата си по проблемите на националната сигурност и противодействието на престъпността. Основният акцент в тази програма ще пада на рязкото ограничаване на т. нар. масова или битова престъпност, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Гражданите страдат най-много от масовите квартирни кражби и от обирите на селскостопанска продукция“ – заяви Теодор Дечев, съпредседател на „Свободен народ“.
„Организираната престъпност може да бъде преодоляна при наличие на политическа воля от страна на държавата. Все пак да не бъдем наивни – всички знаем, че огромните обеми контрабанда, които текат под митническите бариери са контролирани от властимащите“, беше убеден той.
„Много по-трудна и по-важна е борбата с престъпността, на битово равнище. Властта я игнорира, защото е трудно да се помести заглавие във вестник: „Хванаха крадец на череши“. Престижно е да съобщиш, че е „разкрита организирана престъпна група с йерархична структура“, занимавала се с някаква тежка престъпна дейност“, саркастично коментираха от „Свободен народ“.
Свободните социалдемократи напомниха за организирания от Съюза за стопанска инициатива (ССИ) блокада на ГКПП „Лесово“ през юли 2011 г., когато 300 души държаха границата затворена в продължение на час. Тогава протестът премина под лозунга „Два милиарда контрабанда лапа Бойковата банда“, а мнозина от организаторите – Теодор Дечев, Каньо Канев, Георги Ривов са днес в ръководството на „Свободен народ“.
От „Свободен народ“ коментираха три възможни хипотези за извършването на атентата в Бургас. Първата хипотеза е това да е действие на „Хизбуллах“, целящо да създаде допълнително напрежение между Израел и Иран и така да се засили финансирането на организация в Южен Ливан от страна на Техеран.

Втората хипотеза е това да е акт на нова терористична клетка, която „излиза на терористичния пазар“ с атентата в Бургас и се самоопределя като част от „Ал Кайда“. Подобни действия са популярни под названието „терористичен франчайзинг“. „Имаше изявление на подобна терористична клетка, с което се поемаше отговорност за атентата, но управляващите заглушиха тази информация. Ако бяха я разгледали като правдоподбна те трябваше да признаят, че вестник „Свободен народ“ действително е предупредил един месец преди атентата за риска от извършването му. Това не изнася на управляващите и те смачкаха тази информация“ – коментираха свободните социалдемократи.

Третата хипотеза е възможността да става дума за акт на нелоялна конкуренция. Тази хипотеза беше формулирана от Алексей Петров пред Нова телевизия и социалдемократите я разглеждат като много правдоподобна. Според този вариант е възможно заинтересувани среди в туристическия бизнес в Турция да са използували услугите на терористична структура за извършване на атентата в Бургас, за да се спре прехвърлянето на израелски туристи от Турция към България след скандала с флотилията, отплувала от Турция за Газа.

Публикувано от: novinata.bg