Лекари спасиха пациент, повален от рядка комбинация на 2 болести

Лекари от интензивното отделение на КАСИМ на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора спасиха живота на пациент с много рядко случваща се комбинация от две инфекциозни заболявания едновременно- марсилска треска и лептоспироза. Това стана и благодарение на успешно прилагане за първи път в Стара Загора на лечебния метод  венозна хемодиафилтрация,  разказа д-р Георги Арабаджиев (на снимката). „В лечението на болния, който бе в много тежко състояние, участваха  колеги от различни специалности. Заедно с д-р Васил Чолаков,началник на Центъра по хемодиализа, за първи път в Стара Загора приложихме венозна хемодиафилтрация. Това стана възможно благодарение на фирма „Гамбро“ и нейния представител Чавдар Димитров. Предоставиха ни безвъздмезно апаратурата и така успяхме да извършим този лечебен метод“, разказа анестезиологът д-р Георги Арабаджиев, който заедно с инфекционистката д-р Валентина Цанева водят лечението на пациента.

49-годишният мъж е приет преди 46 дни в интензивното отделение в тежко състояние, с висока температура и отпадналост. Към момента животът на пациента е вън от опасност. Състоянието му е стабилизирано, но все още не е ясно кога ще бъде изписан, тъй като се долекува. Според д-р Арабаджиев лечението на болния е скъпо, малка част от него се поема от здравната каса, останалите разходи са за сметка на болницата.
Мъжът е от Стара Загора, работи като шофьор и е ловец. Според д-р Валентина Цанева, инфекционист и болничен епидемиолог, досега в България няма регистриран такъв случай на болен от марсилска треска и лептоспироза едновременно. Лептоспирозата е заболяване, което не е толкова разпространено в страната. Годишно от него се разболяват около 10-12 души, подчерта д-р Цанева. Обикновено инфекцията при тази болест се пренася от заболели гризачи.
В момента в КАСИМ лекарите се борят за живота и на 74- годишна жена, която е ухапана от особен вид кърлеж, и заболяла от марсилска треска.

На снимката: Анестезиологът д-р Георги Арабаджиев и д-р Валентина Цанева край леглото на 74-годишната пациентка
снимка Светлозар Недев

Публикувано от: novinata.bg