В „Мини Марица-изток“ изкопаха милиардния тон от „кафявото злато“

„Не се очаква повишаване на цената на въглищата“, обяви в Раднево Евгения Харитонова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Тя и социалният министър Тотю Младенов дойдоха в миньорския град за тържествата послучай Деня на миньора и 60-годишнината на „Мини Марица-изток“.


Молебен за здраве отслужи старозагорският митрополит Галактион в местния храм „Св. Иван Рилски“, след което домакините и гостите на празника положиха цветя пред 33-метровия монумент на светеца край миньорския град.
„В началото на август е изкопан милиардният тон въглища в „Мини Марица-изток“, информира изпълнителният директор Евгени Стойков. От създаването на минното предприятие с постановление на Министерския съвет №652 от 16 юни 1951 година и първата копка на рудник „Трояново 1“ на 3-ти март 1952 г. досега най-голямото въгледобивно дружество у нас е основен доставчик на енергоресурси, които са част от националната сигурност на страната. Добивът в „Мини Марица-изток“ представлява 89% от общия добив на въглища в страната, с които се произвеждат 40% от електроенергията и 52% от въглищата за отопление у нас.
От 2008 г. досега въгледобивната компания е платила 53 млн. лв. концесионна такса на общините Раднево, Гълъбово и Нова Загора.


Послучай юбилея на мините за пръв път тази година Минно-геоложката камара у нас проведе ежегодното си тържествено събрание по повод 18 август – Деня на миньора в Раднево.
„Мини Марица-изток“ получи награда в категорията „Въгледобив“, както и почетен плакет послучай 60-годишния юбилей.
„Енергетиката на България не е за продан, включително и „Мини Марица-изток“, категоричен бе президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него Българският енергиен холдинг (в чийто състав е и „Мини Марица-изток“)няма да бъде приватизиран до края на мандата на това правителство.
Стана ясно още, че новият Колективен трудов договор тлябва да бъде подписан до края на август.
Росица Въльовска

Публикувано от: novinata.bg