Живко Тодоров: Образованието е първи приоритет за община Стара Загора

Водещ: Втора нова детска градина се открива днес в община Стара Загора. Повече за политиката на общината за подобряване на образователната инфраструктура в града ще научим в следващите минути от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Добър ден.
Живко Тодоров: Добър ден на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Разкажете ни повече за новата детска градина, къде се намира, колко деца ще могат да се запишат в нея?
Живко Тодоров: Новата детска градина се намира в централната част на Стара Загора. И първо искам да кажа, че съм изключително радостен от факта, че има много деца и вече през последните години се наблюдава недостиг на места в определени групи, особено в централната част на града, тъй като знаете, че негативната тенденция през 90-те години беше да се закриват детски градини, поради липса на деца. Те бяха продавани, което лишаваше града и от работни места ,и от възможности за децата да получават добри грижи. А сега в момента тенденцията се обръща в Стара Загора, има повече деца, което и налага необходимостта от това да откриваме нови детски градини. И вече със средства от програмите и със собствени средства общината успя вече да открие втора нова детска градина, като в нея, освен това, че ще получават грижи самите деца по традиционния начин, както във всяка една детска градина, ще има и специални услуги за деца със специфични потребности, които ще бъдат 30% от общия брой на децата в детската градина. Тя е за общо 100 деца, разпределени в 4 групи. Има и Общностен център за ранно детско развитие, в който родители и деца могат съвместно да получават различни грижи от рехабилитатори, психолози, от различен тип дейности и то на едно място, без да се налага да обикалят различни кабинети, просто на място в самата детска градина ще получават всички необходими услуги.
Водещ: А каква е стойността на проекта за изграждането на тази детска градина?
Живко Тодоров: Проектът, изграждането, плюс дейностите, които ще бъдат финансирани в самата детска градина, с оборудването е за милион и 800 хиляди лева.
Водещ: Вие казахте – това е втората нова детска градина. Първата – „Камбанка“, беше открита миналата година. Предстоят ли други проекти или ремонти на детски заведения и училища в града?
Живко Тодоров: За нас първи приоритет в община Стара Загора е образованието. Защото, ако искаме да имаме просперираща държава, в която младите хора да остават и да вървят напред, на първо място трябва да им дадем добро образование, да имат добри условия, да бъдат отгледани децата. Затова инвестираме предимно средства в детски ясли, детски градини и в училища. През тази година ще вложим над 5-6 милиона за ремонти на детски заведения и на училища, като довършваме пребазирането на детска ясла номер 2 в Стара Загора, изграждаме Международен младежки център. Едновременно с това правим ремонт на няколко детски градини – 34-та градина, на 4-та градина предстои да се направи ремонт, 10-та ЦДГ по програма „Красива България“ ще бъде ремонтирана, Математическата гимназия в Стара Загора също ще бъде ремонтирана, след като имаше от години крещяща нужда от ремонт. Още две училища – „Георги Райчев“ и 13-то ОУ също ще бъдат ремонтирани. Въобще, полагаме достатъчно грижи, така че образованието да бъде основен приоритет. И смятам, че цялата държава трябва да прави това – да се инвестира в образование.
Водещ: Вие споменахте Международния младежки център, който предстои да бъде изграден в Стара Загора. Как върви строителството, кога трябва да бъде завършен проектът?
Живко Тодоров: Смятам, че до 3 месеца Международният младежки център ще бъде завършен като строителство, след което вече ще бъде направено оборудването. И смятам, до есента вече ще можем да го открием, защото той е важна част от развитието на младите хора в Стара Загора и ще стане такъв, тъй като в него ще получават грижи различни млади хора, които имат проблеми – било в семейството, било с различни зависимости, било с липсата на възможности. Младият човек в днешно време има нужда от подкрепа и аз се радвам, че в този център ще могат да я получи.
Водещ: По отношение на градската инфраструктура и транспорта какво да очакват жителите на Стара Загора? Какви други сериозни проекти са в дневния ред на общината?
Живко Тодоров: В интерес на истината, в момента работим на много широк фронт по отношение на транспортната инфраструктура на града. Очакваме до три месеца да получим новите тролейбуси, които трябва да бъдат доставени. Едновременно с това се прави пълна рехабилитация на контактната мрежа на тролейбусите. Тя върви в момента. И се извиняваме на гражданите за това, че по някои кръстовища се налага да се изчаква и да се създаде специална организация, но няма как да се смени тази контактна мрежа по друг начин, освен чрез затруднения, разбира се. Тя е изградена преди над 30 години и старата мрежа е достатъчно износена. И затова с новата мрежа ще имаме по-удобен транспорт, по-бърз. Ще бъдат рехабилитирани всички спирки, като там ще бъде изградена и телематика – това са табла, които са много модерни, най-модерните в България, които ще показват след колко време ще пристигне следващото превозно средство от градския транспорт.

 

 

Интервю за Радио „Фокус“

Публикувано от: novinata.bg