Стойнев: Договорите с американските централи и за възобновяемите източници са проблемите в енергетиката ни

– Г-н Стойнев, направили сте обструкции по наша информация за подписването на предложението на АБВ за създаване на анкетна комисия за енергетиката. Каква е причината?
– Аз се разписах да има такава комисия, защото считам, че е нужно да се знаят причините за актуалното състояние и българските граждани да разберат истината през последните години какво сме преживели. В тази анкетна комисия трябва да разследваме всичко, което се е случило от 2000 г. до сега в сферата на енергетиката. При какви условия са подписани дългосрочните договори през 2001 г. с двете американски централи? Как, защо и на каква цена са разпродадени енергоразпределителните дружества, как и защо през 2012 г. се позволи толкова много ВЕИ-та да влязат в енергийната система и българският народ да плаща толкова висока цена? Как и при какви условия се продадоха и миноритарните дялове в енергоразпределителните дружества? Как и при какви условия се определяха такива цени на електроенергия, които да не могат да бъдат изплащани от българските граждани? Ако анкетната комисия се заеме с тези наистина неотложни въпроси, ако това е целта, аз съм наистина твърдо „за“. Разбира се, не така е записано, но всички народни представители сме съгласни това да бъдат основните теми.

– Вие защо подозирате, че това няма да се обследва? Г-н Цочев каза, че те искат да видят сегашното състояние. 
– Да, сегашното състояние, но трябва да видим какви са причините за него. Българската енергетика има два проблема и те са основни за големия дефицит в НЕК – първият са договорите с двете американски централи и вторият са договорите с възобновяеми енергийни източници. Защото това, което ние не направихме, наистина е стъпка за облекчаване тежестта към НЕК. Кой създаде балансиращия пазар? Беше създаден по времето на Орешарски. Кога бе създадена енергийната борса? По времето на Орешарски. Сега тази енергийна борса не мога да разбера защо се бави и не работи. Когато един човек е болен, е важно да видим причините и за да се излекува, да разберем от какво се е разболял. Ако се съсредоточим върху основните причини, ще намерим и най-правилното решение.

– Но вие мислите, че те не искат да направят това.
– Имах такова подозрение, но ме увериха, че това ще бъде основната работа на анкетната комисия.

блиц тв

Публикувано от: novinata.bg