Председателят на ПП ЛИДЕР Кънчо Филипов:Местните избори са първото предизвикателство пред новия политически съюз БДЦ

Г-н Филипов, защо бе отложен насрочения за края на януари конгрес на ПП ЛИДЕР?

– Отложихме го поради една проста причина – на 13 януари подписахме политическо споразумение за учредяването на Политически съюз от партии – „Български демократичен център“. Затова ръководството на партията поискаме да има още малко време да изясним всички политически намерения и действия с новата политическа формация и предстоящите ни задачи.

Учредителите на политически съюз БДЦ са част от партиите, явили се в подобен съюз на изборите от 5 октомври м.г., а именно – Политическа партия „ЛИДЕР“, Земеделски Народен Съюз, Български Демократичен съюз – Радикали, Съюзът на Свободните Демократи и Движение Гергьовден. На 22 февруари БДЦ ще проведе общ форум, свикан на делегатски принцип от партите – учредителки, на който ще се обявят програмните намерения и как точно ще се явим на предстоящите местни и президентски избори.

 

– На какъв принцип се обединихте, кое ви събра с тези партии?

– С повечето от партиите ЛИДЕР работи не за първи път- както казах участвахме заедно в парламентарните избори м.г., с някои преди години също бяхме заедно на избори. Първо, имаме лични контакти и се познаваме, което е много важно за мен. Но по-важно е, че принципите и на ССД, на Радикали, на Гергьовден са центристки и те съвпдат с нашите политически виждания за развитието на обществото. Ние нямаме разногласия помежду си и това ни даде основание да подпишем този политически съюз.

 

– Само заради предстоящите местни избори ли се обединихте с тези партии?

– Не само. По принцип това е политически съюз за съвместна дейност. Но тъй като предстоят местни избори съгласно законодателството ще подпишем предизборна коалиция. Но този съюз ни дава по-широки възможности за работа и действия за развитите на обществото.

– Единствено партия  „България без цензура“ не се включи в този съюз, това повлия ли на работата на парламентарната ви група?

– Партията „България без цензура“ очевидно има сериозни вътрешни проблеми. Но не е наша работа да коментираме тези проблеми, нека те сами ги решават, затова не искам да влизам в подробности по темата. Партиите в новия политически съюз стоят плътно зад ПГ Български демократичен център и 14-те народни представители. Всички членове на парламентарната група декларираха, че остават в нея, независимо към коя политическа информация принадлежат. Подчертавам това, за да разсея слуховете, че това е една осиротяла парламентарна група, гравитираща около политически формации, различни от тези, които я вкараха в парламента. За нас има пълно покритие между предизборните ни заявления и сегашното поведение на групата. Повечето от нас са за първи път в парламента и това ни амбицира да се адаптираме по-бързо и да се включим активно в парламентарната дейност. Политическият съвет на БДЦ се занимава усилено с подготовка на законодателните актове, които бяха обявени за приоритетни сфери на интерес и създава експертни екипи в полза на депутатите. Готвим  иновативни предложения в областта на изборното законодателство, сигурността, здравеопазването и образованието. Важни поправки в Закона за енергетиката, Закона за опазване на културните ценности, Закона за ДОД на физическите лица и други.

– В какво роля сте в парламента –  опозиция ли сте или…

-… Не сме част от управляващите, значи сме в опозиция сме.Но подчертавам, че още в началото ние заявихме, че нашето поведение ще бъде контруктивно и ще гласуваме без да подменяме волята на нашите избиратели. Подкрепяме това, което според нас е разумно, това, което ще доведе до определени реформи, от които България се нуждае. Затова избрахме поведение на център, защото крайностите не биха довели до доброто за страната и народа. Но всеки от нас има собствени разбирания и оценка на проблемите.Затова при приемането на някои от законопроектите част от групата не гласува единодушно- например за пенсионната реформа, за промените в Закона на МВР ….

– В местните избори поотделно ли ще участват партиите или като коалиция?

– Ние декларихаме, че ще работим съвместно и едно от първите политически събития ще бъдат местните избори. Ще се явим като предизборна коалиция БДЦ, а не като самостоятелни партии. В момента заедно с колегите правим анализ на ситуацията във всяка община и ще преценим къде бихме имали наши кандидати за кмет- подчертавам, че нямаме амбиция на това да бъде всяка цена, а само там, където имаме подготвени и подходящи кадри. Този анализ ще бъде гтов до месец-месец и половина, за да започнем подготовка на саммите избори. Не изключвам там където има успешни кандидати за кметове от други политически партии да бъдат подкрепени от нас. Както и да се сключват предизборни споразумения с други партии, тоест БДЦ плюс.

 Невена Желева

––––

Инж. Кънчо Филипов е председател на ПП ЛИДЕР, и съпредседател на ПГ на Български демократичен център в 43-о НС. Избран е за депутат от Старозагорски избирателен район.

 

 

 

 

Публикувано от: novinata.bg