feb4274796d93ff716e9650163a77fb8-620x330

Атанас Стоянов: Имаме нужда от родолюбиви българи като Ангел Джамбазки в ЕП

Атанас Стоянов, народен представител от ПГ на „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Кампанията за евроизборите.

   Атанас Стоянов заяви, че кампанията за европейските избори е не по-малко важна от тази за националните и затова се надява на 26-ти май българските избиратели да упражнят правото си на глас. „Европейските избори са важни, но в България хората като че ли се интересуват повече от националните проблеми – доходи, работа, здравеопазване, образование и т.н. и много по-малко се дискутират европейските въпроси. Защо така се случва у нас?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в тази тенденция има логика. Според него икономическите показатели на страната ни през последните 30 години не са такива, каквито на хората им се иска, на опашката сме в ЕС по стандарт на живот и това кара гражданите да гледат дори и на европейските избори през призмата на националния интерес. В това няма нищо нередно, дори е закономерно и логично.

Многобройните скандали от последните дни и отражението им върху евроизборите.

   „От скандал в скандал и пак в скандал, така живеем напоследък у нас. Какъв отпечатък ще дадат скандалите на евровота?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че тези скандали не само са нелицеприятни, но говорят лошо и за политическата култура. Затова е много важно българските граждани да гласуват и да преценят трезво, а не емоционално. „Не по емоция да гласуваме, а за онези, които мислим, че могат да свършат работа, защото наистина има много „гнили ябълки” в политиката и тези скандали са именно заради тези „гнили ябълки!”, категоричен беше Атанас Стоянов. Той добави, че законът трябва да важи за всеки и това се отнася особено за властимащите. Личният пример от политиците е много важен и от ВМРО се стараят да се придържат към този принцип. Народният представител си пожела на тези избори да изпъкнат хора, които са дали нещо за страната си, а Ангел Джамбазки е точно такава фигура.

    „Ще даде ли отпечатък върху резултатите от изборите този скандал с имотите на хора от властта?”, попита водещата Клара Маринова. Атанас Стоянов отговори, че очевидно вече дава отражение според данните на социолозите. Той обаче изрази мнение, че във всяка партия си има „черни овци” и не бива заради такива личности да се опорочава политическия живот и всички да се поставят под общ знаменател. Още повече, че в държавата ни има съдебни органи, които единствено решават кой носи вина и кой не.

Защо партиите от ОП не се явяват заедно и могат ли резултатите от евровота да предизвикат предсрочни парламентарни избори?

    „Най-интересно се развиха нещата при вас, защото ВМРО се откъснаха от коалиционните си партньори в малката коалиция. И НФСБ, и Атака изостават, докато ВМРО има реални възможности да спечели евродепутатско място. Защо ВМРО се откъсна? Не съжалявате ли за провалената коалиция с Атака и НФСБ, която можеше да ви издърпа още по-напред? Какви ще бъдат вашите взаимоотношения след евроизборите?”, попита водещата Клара Маринова. Атанас Стоянов отговори, че в споразумението на ОП няма клауза, според която трите партии трябва да се явят заедно на евроизборите. Вратата на ВМРО до последно е била отворена за общо явяване и дори са предложили вътрешни избори. От НФСБ и Атака обаче не са възприели този подход, календарното време е изтекло и в крайна сметка трите партии са се регистрирали самостоятелно.

  Атанас Стоянов заяви, че прогнозите наистина сочат, че ВМРО е с реални шансове поне за един евродепутат и това е нормално, защото партията е в центъра на патриотичното пространство, най-старата патриотична формация у нас. ВМРО не се опитва да хитрува, а търси разума, за разлика от други леви или десни патриотични формации. А и с оглед на това, че водачът на листата Ангел Джамбазки е един от най-разпознаваемите евродепутати, успехът е съвсем логичен.

   „А след изборите какво ще правите като коалиция?”, попита водещата Клара МариноваСъбеседникът й отговори, че евроизборите не би трябвало да се отразят на коалицията в парламента. Той добави също така, че не е логично и да се предизвикват предсрочни избори, ако БСП спечели европейските. Водещата отбеляза, че в европейските държави практиката е такава. Народният представител отвърна, че в западноевропейските държави либералната демокрация е на 200 години и те отдавна са преминали политическите катаклизми, а и у нас на хората вече им е омръзнало непрекъснато да се организират предсрочни избори. „Имайте предвид, че ако нещата се обърнат на евроизборите, вие ще бъдете обвинени като една от големите причини за загубата на ГЕРБ?”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори, че от ВМРО не си правят толкова тънки конспиративни политически сметки. Идеята на МВРО е да има родолюбив българин, който да представлява България в ЕП, защото тепърва започват доста тежки процеси в Европа. „Там наистина трябва да сме твърди и категорични и такива хора като Ангел Джамбазки наистина са крайно нужни, те са необходими в ЕП и то не само като самоцел за авторитета на ВМРО, а наистина за защита на България!”, завърши Атанас Стоянов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg