Image_6813630_126

Младен Шишков: Основната ни задача е чрез европейската солидарност да повишим жизнения си стандарт

Младен Шишков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Многобройните скандали, съпътстващи кампанията за евроизборите.

    „Очаква ли ни нещо различно на и след евроизборите? Днес поредни социологически изследвания бяха оповестени, двете партии най-големите, ГЕРБ и БСП, се движите в пакет. Какво ново и по-различно можем да очакваме по време и след тези избори?”, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че социологическите изследвания са момента снимка на състоянието на обществото. Той продължи, че конкретните изследвания, за които говори водещата, са правени в разгара на „Апартаментгейт” и това е дало своето отражение. Народният представител изрази убедеността си, че по време на кампанията след срещите лице в лице нагласите на хората ще бъдат променени. Листата на ГЕРБ се състои от млади и амбициозни хора, които са се доказали и са направили много за обществото и държавата в Европа. „Така че това е нашата цел, в следващите няколко седмици да покажем другото лице на ГЕРБ, а не това, което се опитват да бъде представено пред медиите. Смятам, че това ще бъде най-важната задача, която ще трябва да изпълним през следващите няколко седмици!”, категоричен беше Младен Шишков.

   „Не можете да отречете, че много скандали се разразиха около вас и то не само през последния месец, а общо взето половината ви мандат мина с много скандали. Защо, какво се случва?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина не е имало и ден, в който някой някъде да не създаде някаква интрига или скандал около ГЕРБ, които след това се опровергават, но това опровержение е безинтересно за широката публика. „Важното е към момента да бъде създаден скандал, за да може две години по-късно ние с Вас да си говорим – ето през целия мандат имаше скандали. Но ако направим една ретроспекция и погледнем назад във времето ще видим, че голяма част от тези скандали просто не съществуват, а по-голямата част от тях са някакви полуистини и изопачени факти! Тези скандали като че ли са запазена марка за нашите опоненти, те като че ли не успяват да докажат на широката публика, че са по-добри от нас и затова целта, която са си поставили, е да докажат, че ние сме по-лоши от тях, което ще им изиграе лоша шега!”, категоричен беше народният представител.

   „Като човек, изкушен от политиката и дълго време анализиращ политиката мога да Ви кажа, че ако с това обяснение отивате при избирателите, няма да спечелите. Пред избирателите трябва да си признаете, че имаше много скандали, оставете я опозицията! Извинете се на избирателите, покайте се, изживейте този катарзис и много повече ще спечелите!”, посъветва водещата. Събеседникът й отговори, че не твърди, че не е имало никакви поводи за обвинения към ГЕРБ, важна е обаче линията на поведение, която партията следва – след като някое лице създаде напрежение, то си подава оставката. Тази практика показва, че ГЕРБ има желание да се бори с негативните явления. ГЕРБ са открити, осъзнават своите грешки и носят отговорност.

Противоречията между премиера и президента.

    „Нови искри по генералски между президент и премиер, двамата генерали, кой се опитва да вкарва военните в предизборната реторика, какво означава „пълзяща диктатура” в България? Кой и как може да я реализира, след като генералитетът е назначаван от ГЕРБ, 10 години управлявате?”, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че не може да се съгласи, че ГЕРБ назначава генералитета. Той продължи: „Аз бих перифразирал – „летяща диктатура”. Някой се опитва да наложи някакви негови тези, които съвсем не отговарят на истината. Аз смятам, че въпреки всички проблеми ГЕРБ е най-демократичната партия в прехода и най-откритата!”.  

По какъв начин е била формирана листата на ГЕРБ?

    „Как взехте решение за попълването на състава на евролистата, защото ние сме свидетели как ви прочетоха една евролиста, вие нямахте обсъждания и направо я приехте?”, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков заяви, че не така. Той обясни, че номинациите идват от структурите, а Изпълнителната комисия е висшият орган на партията, който определя не само кандидатите за евродепутати, но и кандидатите за народния представители и за местната власт.

   „Защото при вашите опоненти наистина видяхме една сериозна дискусия с различни мнения, при вас такива неща не съществуват!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че на първо място при БСП сме станали свидетели на това, че те са писали двойка на собствените си евродепутати. Той продължи, че така наречената демократична процедура при БСП всъщност е била опит за бламиране на собственото им ръководство.

Платформата на ГЕРБ за евроизборите.

    Младен Шишков заяви, че трябва да работим усърдно за повишаване доходите на хората и това е най-големият проблем, който в момента стои пред нашето общество. Затова ГЕРБ трябва да даде ясен отговор как чрез европейската солидарност можем да вдигнем жизнения си стандарт. Всички евродепутати, независимо от коя политическа сила са, трябва да работят по този въпрос. На следващо място трябва да се обърне сериозно внимание на теми като напускащите страната ни млади хора, както и на различни негативни явления, като фалшивите новини и корупцията.

Може ли листите да бъдат пренаредени чрез преференциалния вот?

   Младен Шишков заяви, че всичко е възможно, а преференцията е един демократичен инструмент, който се използва от избирателите активно. Той обясни, че е народен представител благодарение на това, че е привлякъл към себе си преференциалния вот. Шишков добави, че не би се учудил, ако избирателната активност бъде по-висока от очакваната. Заявленията на БСП, че ще иска предсрочни избори, ако спечели евровота, също допълнително би мотивирало симпатизантите на ГЕРБ.

Явяването на ГЕРБ за първи път на избори заедно с други формации.

    „ГЕРБ за първи път ще се явява в коалиция с други партии на избори – СДС, земеделци, днес разбрах и за БДФ. Какво наложи приобщаването към нас на такива малки партии?”, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че в случая става въпрос за избори за ЕП, където формациите са малко по-различни от тези в националния парламент. Част от българските партии членуват в едно и също политическо семейство. От ГЕРБ са откликнали на призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол и затова се е стигнало до това решение за коалиция със СДС, която пък е най-старата демократична партия в България. Тук говорим за обединение само за евроизборите.

Съсредоточаването на избирателите върху вътрешните ни проблеми, а не към европейските теми.

   Народният представител заяви, че това е нормален процес, защото всеки иска първо да му бъде уредена собствената къщичка и след това да гледа по-глобално на нещата. Според него обаче има много важни европейски въпроси, свързани с бъдещето на еврозоната, Шенген, мигрантската политика, пакта „Мобилност” и т.н. и тяхното нерешаване може да доведе до криза, особено при възхода на национал-популистките формации. „Това може да доведе до една много голяма криза на доверието в европейското общество. Така че важна е нашата къщичка, но трябва да подредим и големия блок – Европа!”, завърши Младен Шишков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg