cbdc1d9efb3045dca2dd074a3a6507d2

Маноил Манев: БСП нямат визия за европейски политики, затова търсят само черен пиар, клюки и скандали

Маноил Манев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

    „Спазваме европейската директива, но запазваме българските традиции – обяснихте Вие от трибуната. Какво означава този Ваш извод на практика?“, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че страната ни е уникална и при нас отношението към оръжието не се е изграждало на базата на социален статус или нещо друго, а всеки е имал някакъв досег до оръжие дори и в най-тежките времена на турското робство. Затова при работата върху закона е трябвало да се отчете и този факт. Трябва обаче да се спази и европейската директива, която създава много добър баланс и контрол. Народният представител обясни, че е била създадена много широка работна група, която е работила в продължение на 3 месеца.

   „Какво означава, че българинът има друго отношение към оръжието, различно от това на европееца?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в Западна Европа от доста отдавна притежаването на ловно оръжие и ходенето на лов е било привилегия на определен кръг лица. При българите обаче всеки мъж е имал правото и самочувствието да притежава оръжие. Той заяви, че българското законодателство в тази сфера е едно от най-добрите, то е въвело разрешителен режим за оръжието, тоест за да притежаваш оръжие трябва да отговаряш на високи стандарти. Дебат съществува и той ще продължи и в бъдеще колко рестриктивни трябва да бъдат някои от изискванията. „Но мога да успокоя гражданите, че най-голямата ми болка, това, което аз винаги съм пледирал от години насам, че трябва да се решат проблеми с достъпа на хора с психични проблеми до оръжие, знам, че от години насам се работи по създаването на единни регистри и тогава те ще сработят много по-качествено, отколкото в момента. В момента сме направили много резервни варианти, за да засечем такова дивиално поведение, но трябва да има регистри и те да работят!“, категоричен беше Маноил Манев.

Промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари.

    „Политиката ни е за премахване на административната тежест, затова със Закона за мерките срещу изпиране на пари няма да има нужда от повторна регистрация – това казвате и допълвате, че това е във връзка с внесените от ГЕРБ промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Какво означава това, каква е целта?“, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев обясни, че ако едно юридическо лице има регистрация в Булстат, в която е ясно кой е собственик на капитала на това юридическо лице, няма да се налага по Закона за мерките срещу изпирането на пари отново, когато той е в някакво съдружие, да се декларира до физическите лица. „Тоест намалява се бумащината и администрирането?“, поясни водещата. Събеседникът й добави, че не е необходимо един добросъвестен търговец, заявявайки своите съдружници като юридически лица, да влиза в подробности и да декларира кои са физическите им собственици, след като те вече са регистрирани в Булстат.

Скандалите, които съпътстват кампанията за евровота.

    „Очаква ли ни нещо различно, какви ще бъдат кампаниите на партиите, ще победи ли ГЕРБ, ще успее ли БСП да победи ГЕРБ на предстоящите евроизбори? До какво ще доведат двата варианта?“, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че според него няма вариант БСП да победи на евроизборите. Той продължи, че по-важният въпрос е дали ще се промени манталитета на правене на избори. Народният представител заяви, че не е убеден, че това ще се случи. „Ние успяхме да докараме нещата дотам, че дори когато правим евроизбори, да ги правим с манталитета на Бай Ганьо, да създаваме интриги, да имаме само и единствено черен пиар и да се занимаваме само с клюки! Което според мен се превърна в манталитет на една партия и това не е добре!“, категоричен беше народният представител.

   „Кое наричате клюки, интриги и черен пиар?“, попита водещатаКлара МариноваСъбеседникът й отговори, че има предвид всичко, което не засяга европейските политики, които в момента са изключително важни, защото Европа е в доста сложна ситуация.Според народния представител е нормално да има журналистически разследвания, но не това трябва да бъде ядрото на кампанията. „Лошо е, че няма евродебат, но не можете да обвините хората, че се интересуват кой си е купувал имот на ниски цени, кой е прекарвал минерална вода до вилата си, какви са тези туристически къщи. Не можете да спрете българина да се интересува!“, отбеляза водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че не обвинява българските граждани, а обвинява партии, на които нямат визия за политики, за това, че изместват дебата. Той още веднъж подчерта, че няма нищо лошо в това да има журналистически разследвания и всеки да изразява свободно мнението си, но по време на кампанията партиите трябва да се фокусират върху политиките, които предлагат.

   Водещата попита защо вниманието на избирателите е съсредоточено около битката между ГЕРБ и БСП. Събеседникът й отговори, че БСП не е ясно на какви идеи са носители. Водещата отбеляза, че БСП са носители на левите и социални идеи и членуват в ПЕС. Народният представител попита докога българските социалисти ще членуват в ПЕС, след като явно влечението на ръководството им към Вишеградската четворка е по-силно. От друга страна при ГЕРБ има ясни и точни послания и политики. Битката е точно между идеите и популизма. „Аз мога да ви цитирам любим израз на ръководителка на партия – това искат да чуят хората! Това ли е работата на един политик?“, попита Маноил Манев. „А вие правите това, което не искат да чуят хората?“, попита водещата. Събеседникът й отговори: „Ние правим това, което е важно за хората, за държавата и за бъдещето им. Защото това е държавност и това е отговорна политика!“.

Взаимните обвинения между премиера и президента.

    „Нови искри по генералски между президент и премиер, и двамата генерали, кой се опитва да вкара военните в предизборната реторика? Какво означава „пълзяща диктатура“ в България, кой и как може да я реализира, след като генералитетът се назначава от вашата партия и лично от премиера Борисов?“, попита водещата Клара Маринова. Маноил Маневотговори, че не може да се съгласи с последното твърдение. Той цитира по памет изказване на президента Радев от последните седмици, който заявява, че се надява, че „българската армия ще защити демокрацията“. „Това ако не е страшно обръщение от главнокомандващия и президента! Коя демокрация ще защитаваме с военни?“, попита народният представител.

   „Тази реплика може да означава и една друга гледна точка – на всяка цена армията трябва да защитава демокрацията по начин, по който предвиждат законите!“, отбеляза водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че това за законите никой не го е казал. „Защото ние правим така, приемаме Закон за борба с тероризма и в него ясно и точно е разписано до буквичката и казваме, че само в определен случай армията може да отиде на границата и да свърши това и това. Десетки години в българската държавност имаше забрана армията да е вътрешнополитически фактор! Казвам го за пореден път – не се заигравайте с армията и полицията господа политици и колеги!“, категоричен беше той.

Главните послания на ГЕРБ в кампанията за евроизборите.

   Маноил Манев заяви, че посланията на ГЕРБ са изключително ясни. На първо място всеки знае какъв е авторитетът на премиера Борисов в Европа и какво направи той по време на нашето европредседателство. На следващо място, всички инфраструктурни проекти, осъществени през последните години с европейски средства, са пряк досег с Европа и на практика това е „Европа в нашия дом“. И не на последно място – страната ни е гранична и има съседи, в които живеят милиони мигранти. Политиката на ЕС към тези държави пряко ни засяга.

Защо за пръв път ГЕРБ ще се яви на избори в коалиция с друга партия?

    „ГЕРБ за първи път от създаването си ще се явява с други партии на избори – СДС, земеделци. Защо, какво наложи приобщаването на едни доста позатихнали формации?“, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че не може да коментира състоянието на формациите, които подкрепят ГЕРБ. Той продължи, че ГЕРБ е голяма дясна партия в България, която отстоява десните политики и е нормално около нея да се обединяват всички десномислещи хора. Народният представител подчерта, че борбата между левите и десните политики в Европа в момента е знакова. „Нормално е да се обединяват десните сили и то около най-силния, най-добрия, най-работещия!“, завърши Маноил Манев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg