ГЕОРГИ ГЬОКОВ: АКО ИСКАМЕ ДА ИМА КОНСЕНСУС, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ВДИГАНЕТО НА ОСИГУРОВКИТЕ Е НЕИЗБЕЖНО

 Георги Гьоков, народен представител от ПГ на „БСП лява България“, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″, заяви позиции по следните теми:

Отношението на БСП към предложението на Ивайло Калфин за промени в пенсионната система.

Георги Гьоков заяви, че няма нищо ново в предложенията, по тях е работено много години, включително и при правителството на Пламен Орешарски. „Така че ние сме изключително дълбоко запознати с тези промени и вчера наистина бяха първите предложения – повишаване на осигурителните вноски, там се предлага едно плавно повишаване с 0,5%, което ние по принцип подкрепяме“, обясни народният представител от „БСП-лява България“, а коментарите дали скоростта на увеличаване ще бъде по-сериозна или по-плавна са въпрос на виждания и дебати. Той подчерта, че при предишните действия за  намаляване на пенсионната тежест се е очаквало в работодателите да остават около 20 милиарда лева, които да се превърнат в инвестиции и работни места, но това не се е случило, а в същото време е довело до дестабилизация на пенсионната система. Георги Гьоков припомни, че при въвеждането на тристълбовия модел в пенсионната система през 2000 година целите са били повишаване на общото равнище на пенсионната защита, осигуряване на по-добро материално състояние на сегашните и бъдещите пенсионери, постигането на по-голяма справедливост в пенсионното осигуряване, финансово стабилизиране на системата и обогатяване на архитектурата й. В момента обаче може да се направи равносметка, че нито една от поставените цели не е била изпълнена в цялост. Относно увеличаването на възрастта за пенсиониране и изискуемия трудов стаж Георги Гьоков категорично заяви, че БСП е твърдо против. „Това е така, защото тежестта я понася все едно и също поколение – това, което построи България с цената на лишения по времето на социализма, сега същите тези хора плащат неудачите на пенсионната система на прехода“, категорично заяви народният представител от ПГ на „БСП лява България“ и добави, че му се ще да се залага на такива механизми за стабилизиране на пенсионната система, като повишаването на доверието в нея. Георги Гьоков обясни също така, че в други държави от Централна и Източна Европа, където е бил въведен тристълбовият модел, се вижда, че нещата не вървят добре и например Полша е направила сериозни нормативни промени. На забележката на Клара Маринова, че в предложението на Ивайло Калфин за повишаване на възрастта за пенсиониране това нещо ще става постепенно с по два месеца на година, събеседникът й отговори, че когато се заговори за застаряването на населението, обикновено първото предложение винаги е увеличаването на възрастта за пенсиониране или увеличаването на изискуемия стаж, но увеличаването на възрастта за пенсиониране според редица водещи икономисти задълбочава разликата между бедните и богатите. Това е така, защото бедните хора учат по-малко, работят по-дълго, живеят по-кратко, което означава, че ползват по-малко пенсионната система.

        Георги Гьоков обясни също така, че увеличаването на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца на година привидно е малко, но когато прибавим към него и увеличаването на трудовия стаж, нещата стават по-трудно поносими. „Този стремеж да се стигне 40 години изискуем трудов стаж за пенсиониране малко в повече идва на българите, при тази продължителност на живота идва малко множко“, обясни своята позиция народният представител от ПГ на „БСП-лява България. Той изказа и своето притеснение от заявеното желание да се достигне до 65 години пенсиониране при мъжете и жените и след това да се въведе коефициент, с който да продължи да нараства възрастта, базирайки се на продължителността на живота. „Затова нашето предложение е такова – заковаваме възрастта на сегашното й положение и въвеждаме механизъм, например от 1-ви януари 2016 година, с който установяваме например, че през предходната година възрастта се е увеличила с 3 месеца – съответно вдигаме възрастта за пенсиониране с 3 месеца“, заяви Георги Гьоков.

Как може да бъде преодоляна съпротивата на работодателите, които категорично се противопоставят на увеличаването на пенсионните вноски?

    Георги Гьоков обясни, че в момента осигуровките се плащат от работодателите и работниците в съотношение 60:40, така че то засяга и работодателите, и работещите. Той беше категоричен, че ако искаме да се постигне някакъв консенсус, работодателите трябва да разберат, че вдигането на осигуровките е неизбежно. Освен това трябва да се има предвид и факта, че в България се плащат едни от най-ниските осигуровки за пенсии.

Приетата от кабинета Програма за стабилно развитие на Република България (2014-2018), адекватна и реалистична ли е тя?

    Георги Гьоков заяви, че не е запознат в детайли с програмата, но предполага, че тя е дясна, защото форматът, в който е управляващата коалиция, е от десни партии. На въпроса дали е реалистично в нея да има 191 приоритета, народният представител от ПГ на „БСП лява България“ отговори, че всичко, което води до подобряване на живота на хората, трябва да бъде реалистично, но от разговорите си с хората е останал с впечатлението, че те не очакват 191 промени, те очакват няколко промени, но които са съществени и водят до промяна на тяхното съществуване.

Срещата правителство-бизнес и отказът на КРИБ да участва в нея.

    Георги Гьоков заяви, че при предходното управление на ГЕРБ са били закрити много фирми и се надява това да не се случи и сега. Той продължи, че част от работодателските организации бойкотират подобни срещи и от друга гледна точка, защото сериозни промени се правят без тяхното участие. „Колкото и да не са ни удобни работодателите или синдикатите, с техните лобита и техните искания, те са част от обществото и го представляват и трябва да се правят консултации с тях“, категоричен беше Георги Гьоков.

Идеята на зравния министър да се премахнат ТЕЛК-овете.

Георги Гьоков заяви, бе без съмнение системата се нуждае от реформа, но замахът, с който я прави министър Москов и без дебат, не трябва да се допуска. Той продължи, че трябва да бъде взето и мнение на социалния министър, защото голяма част от решенията на ТЕЛК-овете засягат и МТСП. „Не можем да правим промени, които засягат голям кръг от хора, без обсъждане и само с идеята за реформи“, категоричен беше депутатът от „БСП-лява България“.

Предложението на Георги Първанов към БСП за общи листи на местните избори.

Георги Гьоков подчерта, че изказването на Георги Първанов не говори за обединение между БСП и АБВ, а единствено за сътрудничество на местните избори. Той продължи, че БСП има програма, по която се движи, до края на април ще е ясна общата формула за явяване на местните избори, но отсега е ясно, че първо ще се водят разговори с партньорите от коалицията. Депутатът от „БСП лява България“ категорично заяви, че никой от НС на БСП не е забранявал на местните структури да водят разговори, защото на местните избори могат да се обединяват по-необичайни формации.Той обясни също така, че без ясно разграничаване на АБВ от дясното е трудно да се водят разговори за съвместни действия. „Лява политика в дясно управление ми звучи, колкото и силна да е думата, шизофренично, моето чувство е, че не става дума за подадена ръка, а по-скоро за създаване на напрежение, защото хората по места в БСП още не са се отърсили от чувството, че е откъснато живо месо от тях с това разделение. Първанов наистина не говори за обединение, а за общи действия, но тези общи действия ще се състоят и без неговото изказване“, завърши Георги Гьоков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″. 

Можете да чуете цялото интервю: http://www.radiok2.bg/index.php?k2=1.3481

Публикувано от: novinata.bg