r 1

В Ловеч представиха книгата „Бягство от ГДР през Желязната завеса“ на България ” и изложба по темата

Загражденията и кльонът по границата на България до 1989 г. бяха по-скоро за да пазят някой да не напусне страната, отколкото да защитават родината от външни врагове. Този и други малко известни факти бяха изнесени по време на представяне на книгата „Бягство от ГДР през „Желязната завеса“ на България ”, придружена от изложба, което стана на 18 април в Художествената галерия.

При представянето зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов призова повече млади хора да се запознаят с тези факти от книгата и изложбата , за да имат вярна представа за комунистическия режим.

Авторите Фанна Коларова и Стоян Райчевски споделиха, че в книгата има само факти от документи. „Ние не казваме, че това е лошо или добро, нека всеки се запознае с тези документи и сам да прецени дали при комунизма се е живеело добре“, каза Стоян Райчевски, който е бивш депутат и автор е на редица книги в областта на българската история и етнография. Той отбеляза, че в България все още не се говори, че няма нито един паметен знак за загиналите по границата в опит да премиват от „социалистическия лагер“ към „свободния свят“ на Турция, Гърция или Югославия.

Фанна Коларова разказа как Германия е преодоляла травмите от нацизма и комунизма, как там водят учениците по местата на памет и ги запознават с практиката на тоталитарните режими. Авторите са проучили голям обхват от достъпните документи в архива на Държавната сигурност на ГДР (Щази), в Министерството на външните работи в Берлин, както и на съответните архиви в България- между които Комдос (Архивът на Държавна сигурност към МВР), Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи, Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи на ГДР и др. Освен това са посетили лобни места на жертвите, градовете и населените места по протежението на българо-турската, българо-гръцката и българо-югославската граници. Разговаряли са със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари.

Изложбата е съставена от 15 големи платна, които със снимки и факсимилета от издания и вестници показват какво и как се е случвало на границата. Експозицията е в първата зала на Художествената галерия и може да се види от любознателните граждани на Ловеч пред следващите три седмици.

Книга и изложбата са на два езика – български и немски, като в Германия също върви подобно представяне на този първи научен труд по проблема за бягствата през „Желязната завеса“. Гостите отговориха подборно и на многобройните въпроси на публиката.

Публикувано от: novinata.bg