2 (1)

Вицепрезидентът: Създателите на Търновската конституция показаха как заедно, в сблъсъка на идеи може да се роди добро за народа и държавата

По-важен от тържественото отбелязване е прочитът на Търновската конституция, на делото на нейните създатели. Те показаха как заедно, в сблъсъка на идеи може да се роди добро за народа и държавата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание в Съюза на юристите в България по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, който се отбелязва на 16 април.

Вицепрезидентът призова към препрочитане на член 131 от Търновската конституция, в който е заложена депутатската клетва – „да имамъ едничко предъ очи общото благо на народа“. „Да не забравяме, че във фокуса на всяко управление трябва да бъдат правата и свободите на гражданите“, заяви Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента от декларациите за служба на народа и съблюдаване на законността ще има смисъл само ако са изпълнени с истинско съдържание и последвани от реални действия. „За да „можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа“, цитира Илияна Йотова думите на председателя на Учредителното събрание и първи български екзарх Антим I.

Вицепрезидентът пожела на представителите на юридическата общност твърдост и упоритост, за да не допускат отстъпление от законността и съвестта си, за да отговорят на обществените очаквания за ред и справедливост за всички, да върнат вярата на българското общество във върховенството на закона.

Публикувано от: novinata.bg