mm_1555399477

Президентът Радев: Създадено от порива към свобода и знание НЧ „Надежда-1869“ възпитава българина в родолюбие и уважение към традициите

Народно читалище „Надежда-1869“ е създадено от порива към свобода и знание. Именно то възпитава българина в родолюбие, уважение към нашите традиции и търсене на нови пространства за просвета, култура и за нашето национално освобождение.

Това заяви президентът  Румен Радев на церемония в Народно читалище „Надежда-1869“ във Велико Търново, където връчи почетен плакет „Св. св Кирил и Методий“ на културната институция по случай 150 години от нейното създаване.

Държавният глава подчерта, че с цялата своя дейност от самото основаване великотърновското читалище има не само регионално, но и национално измерение. „Това, което го прави национално значимо, е че тук още кънтят гласовете на хората, заседавали в няколко Народни събрания“, заяви Румен Радев.

В онези времена читалището се превръща в защитено пространство на българския дух и след Освобождението продължава да бъде средище на българската просвета и култура и да трасира нашето развитие като нова държава, посочи президентът.  

Румен Радев пожела на ръководството на културната институция и всички самодейни състави да пренасят искрата на българското родолюбие, силния дух и стремеж към просвета, култура и свобода.

Публикувано от: novinata.bg