knigi2

Амелия Гешева: Едно от най-големите богатства, което имаме ние, е възможността да четем

  „Казват, че книгата е прозорец.“

Но книгата е и международен паспорт. Когато четете книга, Вие пътувате навсякъде по света, стигате до непознати светове, опознавате различни култури, научавате различни мъдрости и градите Вашия различен свят. Затова аз днес Ви пожелавам с тези грейнали очи и усмивки непрекъснато да карате Вашите родители да четат, докато Вие самите станете четящи хора. Защото книгата е път към непознати светове. Пожелавам Ви да откриете много от тях.” С тези думи зам.-министърът на културата Амелия Гешева се обърна към детската публика в Столичната библиотека днес по повод началото на осмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите”. След това тя прочете откъс от една от любимите на поколения деца книги „Мечо Пух” от Алън Милн. 

 Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева запозна най-малките с любимата си книга и прочете българската народна приказка „Три умни глави”.

  Диана Саватева от Комисията по културата и медиите в Народното събрание прочете няколко стиха от бургаския поет Янаки Петров, известен с псевдонима си Чичо Чичопей. Част от любимите си книги прочетоха още началникът на Регионално управление на образованието – София-град Ваня Кастрева, председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, а спортистите Владо Николов и Симона Пейчева разказаха на децата защо е важно да четат.

  Малките възпитаници на Детска градина „Ханс Кристиян Андерсен” поздравиха присъстващите с песни, стихчета и разказ за живота на писателя, на чийто рожден ден отбелязваме и празникът на детската книга. По този повод ученици изиграха приказката „Малката кибритопродавачка“.

  В края на събитието зам.-министър Гешева се присъедини към петицията на инициативата „Европа чете”, с която се цели да се получи подкрепата на Европейската комисия за насърчаване на четенето. 

Кампанията, която тази година е подкрепена от известни български спортисти, ще се проведе в периода 2-23 април в цялата страна. „Походът на книгите” е съпътстван с множество инициативи. За 14-и път се провежда „Маратон на четенето”, по време на който малчуганите от детските градини посещават библиотеки и читалища, участват в състезания по грамотност, имат възможността да срещнат писали. Друга от инициативите е националният конкурс „Бисерче вълшебно”, в който деца от 5 до 16 години избират любимата си детска книга.

  Организатор на „Походът на книгите“ е Асоциация „Българска книга“. За изминалите 7 години „Походът на книгите” е достигнал до над 15 000 деца.

Публикувано от: novinata.bg