b91e9dd881886696111ce00624ea3dcd

Явор Божанков: Разговорът за апартаментите не е битов, а за отношенията между бизнес, политика и подземен свят

„Разговорът за апартаментите не е битов, а за отношенията между бизнес, политика и подземен свят“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“. 

Той припомни изказване на премиера Бойко Борисов, че няма да търпи съмнения за корупция и го призова да погледне върху този случай. „Не долу, където се разменят суджуци, а до него, където се правят заменки за милиони, и да вземе съответните мерки“, коментира народният представител. „Какво каза г-н Цветанов? В сделката нямало нищо нередовно. Тя си била законна. А Цецка Цачева разказа как се разхождала в квартала. Видяла един изкоп и си купила случайно апартамент, като дори не подозирала какви хубави съседи има. Заместник-министър на спорта и кумица на Цветан Цветанов се оказа с апартамент в същия този блок“, каза Божанков. Според него е интересно и обяснението на самия строител, който казва, че силно занижените цени – 1 млн. лв. под пазарната цена, се дължали на факта, че той много харесал буквите по фасадата на новата сграда – псалми от Библията. Народният представител обърна внимание, че органите до този момент не са се произнесли. „Към Бойко Борисов се обръщаме най-вече като политическа сила. Той заяви, че категорично няма да търпи не корупция, а съмнения за такава. В момента под носът му се правят заменки, четири пъти под пазарната цена. Българските граждани с основание питат: „Ако аз, като обикновен човек, отида в този квартал и този блок, за мен цената 600 евро на квадрат ли ще бъде?“ На какво се дължи тази ниска цена? Срещу какво и защо строителят се е отказал от 1 млн. лв. печалба само от този апартамент, а както разбираме, те са четири?“, попита депутатът от БСП.

По повод срещата на ГЕРБ с „Воля“, Божанков коментира, че само може да се гадае какво са получили от партията на Марешки. „Съмнявам се да е нещо принципно и в интерес на гражданите“, каза още той. „Смятам, че са били дребни политически пазарлъци. Така държава не може да се управлява“, подчерта Божанков. Депутатът обърна внимание, че благодарение на напускането на парламента от страна на БСП са станали ясни две неща. „Новата управленска формула ГЕРБ-ДПС под благия поглед на патриотите и от другата страна управление, което управлява със сделки. ГЕРБ днес подкрепят амнистия, утре разсрочване, насреща получават подкрепа и кворум“, каза Божанков във връзка със промените в Закона за вероизповеданията.

Публикувано от: novinata.bg