Nedjmi-Ali

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка.

Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ решението на Европейския парламент да се прекрати преговорния процес с Турция за членството й в Европейския съюз. Той посочи, че отношенията между ЕС и Турция са в сферата на икономиката, на търговията, на сигурността и на бежанските въпроси. Кризата  с бежанците, започнала през 2011 година се решава с интегрирането и на двете страни. Трябва да се отчете, че тази криза не е по вина на Турция. Евроскептизимът и популизмът набират скорост в Европа, особено в контекста н а предстоящите избори за Европейски съвет, но оценката на отношенията с Турция трябва да се направи така, че да не се навреди и на двете страни, коментира Неджми Али. Той посочи още, че изводите в Доклада на Европейската комисия са препоръчителни и нямат законодателен характер.

От страна на Европейската комисия в лицето на комисаря по разширяването беше заявено, че вратите трябва да останат отворени за Турция, посочи Неджми Али.

Според него сега много се спекулира със загрижеността за гражданското общество в Турция. „Имах възможност да участвам в доста форуми и да проведа срещи с много неправителствени организации от Турция. За всички прекратяването на преговорния процес е силно нежелано послание“, каза Неджми Али.

Той посочи, че в южната ни съседка преди три години и половина е изградена група за действие и реформи, в която влизат турските министри на правосъдието, на вътрешните работи, на финансите и на външните работи. Тази група е възобновила своето действие и е провела поредното си заседание. На него е изразена решимост за продължаване на синхронизацията със европейските стандарти, като една от целите е затварянето на мониторинговата процедура за Турция от парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Стартирала е процедура за промени в сферата на законодателството, актуализиран е план за действие за предотвратяване на нарушенията на Европейската харта за човешките права, като това да става съвместно с представители на Съвета на Европа и на Европейската комисия.

Ако бъде прекратен преговорният процес с Турция, ще се прекрати всяка една комуникация и няма как гражданското общество в Турция да получи подкрепата на Европа за развитие на демократичните процеси, посочи Неджми Али. Прекратяването на преговорния процес не е решение на този етап и това беше заявено от Европейската комисия, посочи евродепутатът от групата на АЛДЕ.

Според него, ако се погледне от страна на националния интерес на България, трябва да се отчете, че страната ни е била предпазена от бежанската криза веднъж заради двустранните ни спогодби, но и втори път заради действащото споразумения за бежанците между Турция и Европейския съюз. Турция е заявила, че е изпълнила голямата част от поставените ангажименти и за това сега се поставя въпросът за визовата либерализация, икономическите отношения, митническия съюз. Неизпълнението на тези отношения не би било добре, каза Неджми Али. Турция е четвъртия по значимост търговски партньор на България  след Германия, Италия и Румъния. Износът ни за южната ни съседка надхвърля 4 милиарда и двеста милиона лева, докато вносът ни е под четири милиарда лева. Имаме положителен търговски баланс, за това не бива да се отмятаме с лека ръка, коментира Неджми Али.

Публикувано от: novinata.bg