unnamed (1)

Програма на 59. МФ Мартенски музикални дни 2019 16 – 17 март

Програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ за 16 и 17 март предлага три концерта, като първият фестивален уикенд включва две премиери – 2 световни и 3 фестивални на музика от различни генерации български и чужди композитори.

На 16 март фестивалната публика ще има изключителната привилегия да присъства на раждането на най-новата творба на именития български диригент и композитор – неговата 10-та симфония, написана през 2017 година по поръчка на Софийската филхармония. Концертът на Националния ни оркестър на 16 март ще е запомнящ се и по още една важна причина – участието на световноизвестния български пианист Евгени Божанов, който за първи път ще изпълни един от най-красивите концерти в световната клавирна литература – Концертът за пиано от Р. Шуман.

На 16 март от 11 ч., в зала „Европа“ фестивалната програма предлага един особено привлекателен за широката публика хоров концерт на известния Русенски смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, под диригентството на Свилен Димитров, с музика от Моцарт и Пуленк. Ще прозвучи премиерното за фестивала изпълнение на Мissa Brevisприемана твърде дълго за много ранна творба на В. А. Моцарт, чието авторство по-късно изследователите му оспорват и приписват по-скоро на неговия баща Леополд Моцарт.  

Концертът на 17 март, в неделя, от 19 ч. предлага от необикновени срещи с музиката на нашето време. Една световна премиера и 3 български премиерни заглавия предлага програмата под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов, който всяка година провокира фестивалната публика с предизвикателни творчески идеи. Очаква ни вълнуваща среща и с един от най-креативните акордеонисти в Европа – Красимир Щерев, човекът, чието име навсякъде по света е знак за ярко артистично присъствие.

       17 март (в Регионален исторически музей Русе от 11 и 17 ч.) ще донесе много радост и за русенските малчугани. Мартенски музикални дни Джуниър продължава с любимия музикален формат на фестивала и МодоБългария за деца – Концерти на възглавници. Домакинстван за пети пореден път от Регионалния исторически музей, този път образователният проект привлича с участието на българската джаз певица Весела Монова и нейния атрактивен джаз бенд в състав Денис Гоев – тромпет, Светослав Миланов – пиано и Иван Андреев – перкусии.

Един час преди всеки концерт, започва и традиционната Работилница на възглавници, в която децата ще имат възможност да декорират своя собствена възглавница за спомен от концерта с помощта на професионални приложници.

Фестивалният уикенд предлага и две от знаковите изложби. На 16 март (събота) във фоайето на Доходното здание от 18 ч., преди концерта на Софийска филхармония, е откриването на художествено-документалната изложба на Къщата–музей „Панчо Владигеров“ в София „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Изложбата съдържа уникални факти, като представя малко известен период от биографията му, когато  младият тогава български композитор работи в творчески тандем с именития немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител. Изложбата разказва за творческото им сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин през 20-те години на миналия век. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Юарец и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите.

Изложбата ще открие лично Директорът на Къщата-музей „Панчо Владигеров“, г-жа Надя Сотирова.

       В неделя, на 17 март от 17:30 в Русенската художествена галерия ще се представят и участниците и наградените автори в националната изложба-конкурс Clavissimo – една знакова за фестивала и културния живот на Русе инициатива, която всяка година привлича и провокира с музикалните си послания творческото въображение на десетки български художници.

Публикувано от: novinata.bg