petar1

Петър Стойчев с първа тренировка в ледените води на Мурманск преди Световното първенство

Два дни преди започващото Световно първенство по ледено плуване Петър Стойчев,  направи първата си тренировка в ледените води на езерото Семеновском в Мурманск, Русия. Легендата ни в маратонското плуване проведе аклиматизационно влизане за почти 3 минути при температура на водата от  минус – 0.1 градуса, а на въздуха -7, но със силен вятър. Българинът , беше посрещнат с бурни аплодисменти от конкурентите си, както и от местни жители, които бяха запознати с неговите спортни успехи и се наложи тренировката да се забави с половин час, заради снимки , интервюта и автографи. Самият басейн,  в който ще се проведе надпреварата е с размери от 25 метра, като за отбелязване е , че в продължение на няколко дни група от десетки работници са изрязвали леда в езерото с дебелина от над 90 сантиметра, за да направят перфектни условия за близо 350 състезатели от 38 държави. Разположени в непосредствена близост до водата са 11 военни палатки, които са снабдени със специални печки , за да могат плувците след състезанието да възстановят силите си. Осигурени са и две големи джакузита с гореща вода, също за участващите. Всичко това е изградено върху дълбокия лед, а около басейна е направено трасе за ски бягане и спортни кънки.  Стойчев ще плува само в дисциплината 1000 метра, чийто рекорд ( 12:15 минути) е негов от преди три години .

„ Много беше студено. Първите 25 метра на тренировката ме заболя силно главата, но продължих с равномерно темпо до края на предвидената дистанция за днес от 200 метра. Бързо възстанових, което ме изненада приятно и сега се чуствам добре. Решихме с моя щаб да откажа дисциплината от 500 метра , и ще плувам само на 1 километър. Подготвен съм и чакам с нетърпение състезанието. Виждам еуфорията наоколо. Нормално е . Има хора от целия свят, както да участват, така и да гледат. Това , че ме спират за разговори и снимки не ме натоварва, а напротив, показва че през всичките години съм създал авторитет , и се радвам да чуя хубави думи за себе си и за България. Искам да почина малко и да поспя, за да съм в кондиция за съботната битка. Имам сериозни конкуренти от Русия, Южна Африка, Китай и Италия. Става все по –трудно с всяка година, но мен това не ме плаши. Влизам и се раздавам до последната секунда. Всичко това го правя за България и това е най-голямата ми мотивация и цел. След това мога и да да изненадам всички с мое решение, но ще видим. Идва голямото състезание, което е веднъж в годината, а именно Световното първенство. Винаги съм давал максимума от себе си, и сега пак ще бъде така.  Големи благодарности към моя екип, който е тук и ми помага за всичко”, каза Петър Стойчев.

Българинът попадна в последната 16-а серия, като в неговата дисциплина има конкуренция от 41 състезатели. Самият финал ще започне с 8-те най-добри в събота, около 17:00 часа местно време.

Публикувано от: novinata.bg