georgi_mihailov

Георги Михайлов: Не е важно кой ще води евролистата на БСП, а какви ценности ще защитава партията

Проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“, в интервю за „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Кой ще води евролистата на БСП и какви ценности ще защитава партията.

    Георги Михайлов заяви, че според него твърде много обществено внимание се концентрира върху това кой ще оглави листите в отделните политически партии, а не се говори толкова за политиките, които се предлагат. „За мен не е толкова важно кой ще оглави листата на БСП на 17-ти март, а по-важно е какви ще бъдат идеите и как ще се защити платформата, която БСП предлага в рамките на тази предизборна кампания!“, заяви той. Народният представител добави, че не усеща и у своите колеги тревога кой ще оглави листата, а по-скоро вниманието е насочено към това как ще се представи партията на самите избори. Важно е хората, които ще представляват България в ЕП, да защитават интересите на своята нация в рамките на единството и многообразието на ЕС.

   „В такъв случай дали Елена Йончева или Сергей Станишев ще оглави евролистата има ли значение, за да спечели БСП?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че този въпрос ще се реши от Националния съвет на партията и не бива да се изпада във фатализъм, независимо какво решение бъде взето. „Я си представете, че някой друг оглави листата! Защо смятате, че те двамата са най-предлаганите водачи? Има много номинации, те ще бъдат представени по един много обективен начин. Пак повтарям, не е важно коя ще бъде личността, по-важна е цялостната защита на българския интерес и защитата на Европа като част нашата вече съвременна битност, тъй като ние разбираме, че нашето място е в Европа и ние трябва да спомогнем тази Европа да се превърне в ценност, която да отговаря и на нашите ценности!“, още веднъж подчерта народният представител. Той изрази мнение, че напоследък в Европа са започнали да се появяват идеи, които нямат много общо с ценностите на българите, както и с ценностите в исторически аспект на Европа. Тези предложения създават голямо вълнение в душите на гражданите на Европа. Всичко това поставя тежки въпросителни, които ще бъдат изчистени с евроизборите.

    „Какви ценности на българите ще защитава БСП в предизборната кампания?“, попита водещата. Георги Михайров отговори, че Европа излиза с предложение за сериозно мониториране на всички дейности и средства, които се отделят в стратегически области на социалния и икономическия живот, за да може тя да разбере дали инвестициите в тези области са полезни за Европа. Тоест европейските институции вървят в една посока, която наистина има за цел да защити интересите на европейските граждани. А относно това какви ценности изповядват българина – това са най-вече семейството, здравето на неговите близки, възможността да се труди и да получава това, което е изработил и което му дава възможност да живее спокойно в своята родина и да изхранва семейството си, свободно да изповядва религиозните си виждания.

Законът за вероизповеданията.

   „От ГЕРБ ви обвиниха, че извличате политически дивиденти от него, как ще ги опровергаете?“, попита водещата. Георги Михайлов отговори, че изобщо няма нужда тези обвинения да бъдат опровергавани, особено като се видят обществените настроения, а и изказванията на коалиционните партньори на ГЕРБ. Според него е очевидна задкулисната договореност, която не води до равнопоставеност на всички религиозни общности в страната. Народният представител заяви, че незнайно защо пред тази договорка се слагат помпозни и ненужни определения като „запазване на националната сигурност“ и се търсят аналогии десетилетия назад, което няма нищо общо със сегашната реалност. Подхвърлят се и тревожни фрази, че когато се вземат решения на високо ниво, тогава не трябва да се дават много обяснения. Българското общество не приема тази сделка. „Смятам, че с този законопроект ПП ГЕРБ ще изживее поредния си автогол. Първият автогол се вкара преди няколко седмици, той беше много тежък, сега отиваме към втори!“, категоричен бе Георги Михайлов.

   „Ако е факт коалицията между ГЕРБ и ДПС, както от БСП я определяте, тогава кой е опозиция в парламента в момента и как ще се стигне до конструктивни дебати по темата за Закона за вероизповеданията?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че дори и да се върне в пленарна зала, със своите 79 народни представители левицата чисто математически не може да спре едно такова решение. Той продължи, че в зрялата демокрация, каквато за съжаление у нас в момента липсва, мнозинството управлява, но зачитайки и мнението на малцинството. Това през последните 2 години не се е случило и затова НС на БСП е решил да изтегли депутатите на партията от парламента. „Ако някой ден това се случи, а аз лично смятам, че в този парламент тези възможности са изчерпани и това се вижда и от атмосферата на самия парламент, Вие сигурно често сте в залата на парламента и виждате какви фрази се разменят между участниците вътре. В момента ние не смятаме, но разбира се това е решение на НС, че участието в подобна дискусия би променило нещо, тъй като задкулисната договорка трудно може да бъде променена с аргументи, които вече се видя при други законопроекти, че не вършат работа. Сериозните аргументи отстъпват място на договорки, които имат за цел да запазят сегашното управленско статукво. Това не е полезно за България!“, завърши Георги Михайлов участието си в ефира на „Радио К2“

Публикувано от: novinata.bg