цвета-караянчева

Караянчева: Г-жо Нинова, елате на работа със здрави нерви и повече разум!

Интервю на Илиана Беновска с председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева 

 Илиана Беновска: Каква е оценката Ви за работата на Народното събрание след излизането на БСП от него?

 Цвета Караянчева: Аз мисля, че Народното събрание работи на пълни обороти. Виждате, че нямаме проблем с кворума, законодателната дейност също върви добре. Не е добре, когато най-голямата опозиционна партия отсъства от парламента, защото това не е добър сигнал към избирателите, защото те са избрани в крайна сметка, за да казват своето мнение от парламентарната трибуна, да отстояват своите позиции, колкото и неприемливи да са те за управляващите. Дебатът трябва да се води в пленарна зала, а не да се търси евтина медийна известност със злободневни или жълти теми.

 Илиана Беновска: В сговор ли сте с ДПС и каква е сделката – опрощаване на задълженията на мюфтийството, приемане на закони, които са удобни за вас и за ДПС, но неудобни за БСП? Това са основните упреци в момента на Корнелия Нинова.

 Цвета Караянчева: Вижте, това са опорни точки на БСП, те търсят евтина сензация, за да могат по някакъв начин да задържат медийното внимание. Искат да ни пришият към ДПС по някакъв начин. ДПС си има своя програма. Понякога гласуваме заедно по теми, които отговарят на нашите програми. Но това, че сме в някакъв сговор, ние никога не сме управлявали заедно с ДПС, за разлика от БСП.

 Илиана Беновска: Но в крайна сметка ще опростите ли задълженията на мюфтийството в петък?

 Цвета Караянчева: В момента върви комисия в Народното събрание, ще видим как ще гласуват колегите. Това е решение на парламентарните групи, аз като председател не мога да взема позиция в тази посока, но ако се касае за националната сигурност мисля, че е редно този законопроект да мине.

 Илиана Беновска: Бойко Борисов упрекна президента Радев, че е президент на БСП, а не на нацията. Напоследък сякаш охладняха отношенията Корнелия Нинова – Радев. Какво стана с вашата покана към Радев, която отправихте и през „Беновска пита”, и впоследствие допълнително да се срещнете?

 Цвета Караянчева: Президентът Радев не е откликнал на моята покана, но той знае, че е винаги добре дошъл, ако иска да дойде. Мисля, че отношенията между президента Радев и Нинова охладняха, защото президентът много отчетливо започна да изземва нейните функции на опозиционен лидер и да преповтаря опорните точки на БСП, което не говори добре за него, защото той е обединител на нацията по конституция, а да говориш като опозиционен лидер най-малкото не ти прилича.

 Илиана Беновска: Близо една година не е свиквал Радев КСНС, Вие, като първият човек в държавата, мисля, че имате право да го призовете да направи това, мисля, че има много теми.

 Цвета Караянчева: Да разбира се, има много теми, но това е негово право и аз не искам да изземвам правомощията му, така както той се опитва да изземва правомощията на други институции. Негово решение е дали ще свика такъв КСНС и неговите съветници преценяват дали да го посъветват да го свика, ако има наистина такава необходимост. В момента ние сме наистина в предизборна обстановка и това, което прави в момента БСП, е точно някаква възможност да увеличат своя авторитет като опозиция …

 Илиана Беновска: Успяват ли обаче? Я ми отговорете на един въпрос, те обявиха скоро пресконференция на задната врата на Народното събрание. Успяват ли да се доближат до победатап над ГЕРБ и Корнелия Нинова към поста министър-председател, седейки зад вратата на Народното събрание?

 Цвета Караянчева: Аз мисля, че това е несериозно, защото си спомняте, че през 2014 г. ние също излязохме от пленарна зала. Тогава нашите избиратели казаха – ние сме ви пратили там, за да защитавате нашите интереси, ние сме ви дали този кредит на доверие да сте там като народни представители …

 Илиана Беновска: Това е известно, но кажете ефективни ли са те в момента зад вратата на Народното събрание?

 Цвета Караянчева: Абсолютно неефективни! Но това е тяхно решение и ако те смятат, че това ще им вдигне рейтинга или пък ще способства за победата на БСП на тези или на другите избори, аз мисля, че това няма да е така.

 Илиана Беновска: Споменахте преди малко съветниците на президента Радев, знаете, че той на годишния си отчет обяви, че ще създаде с указ свой обществен съвет. Почти два месеца минаха оттогава, прави впечатление, че няма такива?

 Цвета Караянчева: Не мога да Ви отговоря на този въпрос. Той го обяви като нещо като правителство в сянка или нещо такова има предвид. Но като го гледам как се опитва да изземва формирането на вътрешната и външната политика. Както бях казала преди време, май наистина костюмът на президент го стяга!

 Илиана Беновска: Последен въпрос, видяхте се и с министър-председателя на Русия Медведев, каква е оценката Ви, затоплят ли се отношенията между Русия и България, или оставаме на процесуално търпеливо отношение едни към други?

 Цвета Караянчева: Аз мисля, че ние имаме добросъседски отношения, имаме взаимно уважение, защото разговорът, който проведохме с г-н Медведев беше приятелски в посока засилване отношенията между двата парламента.

 Илиана Беновска: В каква посока?

 Цвета Караянчева: В законодателна посока, в посока обмен на информация, на законодателни инициативи, на изложби, които се правят, в посока образование.

 Илиана Беновска: Но всичко това не Ви ли звучи твърде протоколно? Ето, купуваме американски самолети, а не се знае дали „Турски поток” с руска газ няма да ни заобиколи?

 Цвета Караянчева: Това е въпрос на дипломация, на разговори и на отношение на изпълнителната власт. В законодателен план ние подкрепяме правителството и ако има някакви законодателни инициативи, които произтичат от разговорите и са необходими да се случат, ние сме на линия. Но това, което е важно и което казах пред премиера Медведев, че ние пазим националните си интереси, ние сме членове на ЕС и НАТО. Разбира се и правителството, и парламентът ще направят всичко, което е в интерес на българските граждани.

 Илиана Беновска: Коя е най-важната Ви задача в момента, Вие сте първият човек?

 Цвета Караянчева: Да запазим стабилността! Държавата да продължи да се развива със същите темпове, с които се развива сега, защото и икономическият растеж, и безработицата показват, че правителството се справя, а ние като законодателен орган подкрепяме правителството на Борисов.

 Илиана Беновска: Благодаря Ви много! Всъщност последно, в подножието на 8-ми март как бихте се обърнали към лидерката на БСП Корнелия Нинова?

 Цвета Караянчева: Г-жо Нинова, елате на работа! Искам да Ви пожелая здраве, здрави нерви и повече разум!

 Илиана Беновска: Много Ви благодаря!

Публикувано от: novinata.bg