Image_5851748_126

Мария Илиева: Приемането на пакета социални закони ще осигури на хората достъп до адекватни социални услуги

Мария Илиева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на второ четене на Закона за социалните услуги.

   Мария Илиева обясни, че това всъщност е третият и последен закон от пакета социални закони, за който управляващите са поели ангажимент още в края на миналата година. Голямата цел е да се въведе нов поглед към услугите, които се предоставят в социалната сфера. Изрично се казва, че това не са услуги, които засягат само хората с увреждания, а ще се предоставят на всички български граждани. Ще се изготви и карта на социалните услуги, която ще бъде за покритие на цялата територия на страната. Там, където общините нямат капацитет, ще могат да се обединяват, за да предоставят на своите жители адекватна социална услуга. Предвидени са значителни средства, за да може тези законодателни инициативи да се превърнат в реалност. „Аз наистина се надявам, че сме успели да постигнем една ефективна промяна в законодателството, която ще успее да се усети от хората!”, заяви народният представител.

Обявените кандидатури на ГЕРБ за членове на ЦИК.

    Мария Илиева обясни, че предвид кратките процедурни срокове, от ГЕРБ са предложили преизбиране на някои от досегашните членове на ЦИК. Добавени са и някои нови имена. Народният представител заяви, че се надява на подобни решения и от останалите политически сили, защото всички си дават сметка, че ЦИК ще трябва много бързо и ефективно да започне работата си, за да имаме нормален изборен процес.

Кампанията за евроизборите и посланията на ГЕРБ.

    „Колкото се приближаваме към евроизборите, се изяснява, че българските избиратели се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евровота. Дискутират се преди всичко вътрешно-политически, български икономически, социални, обществени проблеми. Коментират се състоянието и действията на нашенските власти и институции. Критикуват се всички и всичко. Настоява се за радикална, съществена промяна на действащия модел и т.н.. Защо? Какво кара българските граждани да подменят еврофокуса и да налагат национална гледна точка в предизборната кампания за евровота?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че според нея това не е темата на обществения дебат, просто някои политически сили се опитват да го насочват в тази посока. Тя продължи, че ГЕРБ и ЕНП разполагат с реални резултати, които следва да представят на хората, така че те наистина да усетят Европа в техния дом. Самите евродепутати на ГЕРБ са познати и много дейни хора. А част от опозицията се опитва да измести дебата към вътрешнополитичските борби просто защото не може да се похвали със същите резултати. Народният представител обясни, че значителен резултат за България е договарянето на бюджетната рамка за следващия период. Страната ни ще получи почти 4 милиарда повече за кохезионната политика. Договорено е също така по-бедните общини да дофинансират по европейските фондове само 15%, вместо досегашните 30%.

   „А защо са важни тези евроизбори, какво се случва в Европа напоследък?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че европейският дебат включва политики, които засягат всеки един от нас и колкото по-големи професионалисти успеем да изпратим в ЕП, толкова по-ефективна ще бъде тяхната работа и постигнатите резултати.

   „Започнахте една много интересна кампания – „Европа в нашия дом”. Какви са резултатите, какво споделят хората като идват на тази инициатива?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че според нея хората все повече осъзнават, че от активността им на изборите зависи ефекта, който ще получим от участието си в ЕП. Тя отново подчерта, че при първите евроизбори у нас Европа може би е изглеждала малко имагинерна и далечна, но вече имаме реални резултати, които могат да бъдат показани. Има много европейски политики, които оказват реално положително влияние върху живота на българите и тук не става дума само за европейските фондове, въпреки че те са основен инструмент.  

Докладът на ЕК за България за предотвратяването на икономическите дисбаланси и препоръките в него.

   „Защо се случва този доклад и то точно сега преди изборите?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че според нея основният извод от доклада е, че се наблюдава едно движение в правилна посока, макар и недостатъчно бързо. Оставаме икономически стабилни и тази динамика на растежа е възможност за преодоляване на оставащите предизвикателства, които все още имаме. В доклада се отбелязва, че пазарът на труда се развива добре, че бюджетното ни развитие също е в правилната посока, че се подобрява събираемостта. Има разбира се и някои негативни оценки, като например посочването на съмнителни сделки и критика, че не са били предприети подходящи действия. Това е по-скоро подсещане, че е необходимо да сме малко по-бързи при разследването на определени случаи и събирането на доказателства. Народният представител подчерта, че борбата срещу корупцията наистина е предизвикателство за всяко правителство. При всички случаи обаче докладът е положителен.

Посещението на Дмитрий Медведев в България.

    „Има ли и какви са реалните резултати за България, защото много коментари се появиха, в които се твърди, че практически нищо реално не се е случило?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че според нея няма нищо извънредно в това посещение. Били са проведени редица разговори и сключени някои споразумения. Важно е било споразумение за социална отговорност, сключено от министъра на труда и социалната политика. То се отнася до процедурите за отпускане на пенсии и засяга около 300 000 българи, работили в Русия. „Така че не бихме могли да кажем, че нищо не се е случило, в същото време няма нищо необичайно. Беше направена и програма за съвместна дейност в областта на туризма, подписано беше споразумение за сътрудничество и там. Беше договорено и че ще продължи работата на комисията за икономическо сътрудничество. Разбира се бяха засегнати и енергийните проекти, които България възнамерява да развива. Смятам, че едно нормално посещение беше осъществено със съответните резултати!”, завърши Мария Илиева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg