23055

Цветан Цветанов: БСП не спират да се конфронтират и да търсят скандалите

Като виждаме какво се случва в парламента, всеки един може да си направи равносметка коя политическа сила е национално отговорна и коя работи за хората. Позицията на ГЕРБ за Изборния кодекс се е променила само по една точка от исканията на БСП – преференциите.

Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. „Всяка една парламентарна партия имаше свое виждане за преференциите и това доведе до гласуването от четвъртък. Трябва да престанем със спекулациите, че Бойко Борисов решава всичко. Аз нося отговорност за всяко едно решение, което се взима от парламентарната група. Никога не съм се крил зад колективната отговорност. При гласуването на промените в Изборния кодекс нямаше кворум и това беше причината да разговарям с ДПС. Те бяха обидени, че техните искания няма да се гледат и обсъждат. Нашето желание винаги е било да има политически дебати по всички теми. Това е нормално – да уважаваш мнението на позицията. Проведох среща и с ОП. Трябва да бъда искрен и ще кажа, че ВМРО бяха против отпадането на преференциите. Искам управляващите да си говорят с опозицията. Това беше причината да подкрепим исканията на ДПС за преференциите, те да се регистрират и да минат и другите промени в Изборния кодекс. По Изборния кодекс винаги дебатите са били изострени и се е стигало до противоречия. Трябва да спрем с лъжите, че ГЕРБ искали да премахнат преференциите. Всичко беше стиковано с Бойко Борисов. Винаги, когато се взима важно решение, аз информирам председателя на партията. Аз му казах, че има спорове за преференциите, машинното гласуване, майчния език и уседналостта. Това бяха искания на ДПС. Никога не съм казвал, че ще премахнем преференциите, за да се регистрират ДПС и да има кворум. Никога не съм сключвал сделка с ДПС“, категоричен беше Цветанов.

„Мотивите на БСП да напуснат парламента нямат нищо общо с реалността и истината. Вчера ратифицирахме протокола за членство на Северна Македония в НАТО, но тях ги нямаше. Какво общо имат вътрешнополитическите ни спорове с Ние сме били водеща политическа партия, когато се приети преференциите. БСП никога не са имали идея да приемат преференции. Аз винаги съм бил за преференциите, но не винаги в политиката можеш да постигнеш целите си. Трябва да умееш да подходиш към всеки случай различно. Това е изкуство. Ние сме единствената партия, която се съобрази с мнението на 2,5 млн. българи и изготвихме предложение за изцяло мажоритарни избори. ГЕРБ винаги е била за преференциите и за намаляване на техния праг. Няма никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да изпаднем в ситуацията с кворума при галсуването на промените в Изборния кодекс. Мога да кажа и да потвърдя, че в конкретния ден и конкретния случай не съм допуснал грешка, защото иначе нямаше да има парламентарен ден и отново щяхме да бъдем залети с фалшиви новини. Спазваме законите и ако президентът наложи вето, ние ще се съобразим с него в частта му за преференциите“, разкри Цветан Цветанов.

„Вчера беше много ползотворен ден, но БСП ги нямаше по толкова важната тема за Северна Македония. Натиснаха им копчето от Русия и им обясниха, че трябва да се конфронтират с нашите съседи. Членството на Северна Македония ще помогне точно за това, да се спрат действията на трети страни тук на Балканите. БСП не спират да се конфронтират и да търсят скандалите. Благодаря за думите на Владислав Горанов отпреди дни и мога да заявя, че наистина е много трудно да се организира и поддържа парламентарната работа при всичките скандали и фалшиви новини, които правят от БСП. Те са специалисти в това. Преди години Радан Кънев представяше Явор Божанков като лидер на ДСБ във Великотърновско, а сега Божанков е депутат от БСП и обяснява за шайки. Това е моралът на депутатите от БСП. Исканията на Корнелия Нинова за нов състав на ЦИК се дължат само на един факт – в момента представителите на БСП в ЦИК са избор на Михаил Миков и Мая Манолова. Нинова иска в ЦИК да има нейни представители и за това настоява за избор на нов ЦИК. БСП не искам да ги коментирам, но ще им кажа само, че с омраза, конфронтация, търсене на скандали и произвеждане на фалшиви новини не се прави национално отговорна политика. Предстоят евроизбори и всички трябва ясно да заявим, че защитаваме европейските ценности в България, но в БСП това не се случва“, завърши Цветанов.

Публикувано от: novinata.bg