thumb_770x0_дело–зала_443

Съдят сириец незаконно преминал границата

Районна прокуратура – Оряхово е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу сирийски гражданин от кюрдски произход – Ш.Ш.Е.О. за извършено от него престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК.

 През м. ноември 2014 г. обвиняемият О. заплатил на каналджия, за да бъде преведен през Турция. Впоследствие, укривайки се в товарен камион, влязъл на територията на България. Крайна дестинация за него била друга държава от Европейския съюз, където той възнамерявал да се установи.

Същия месец, отново с помощта на каналджии, той бил преведен в гр. София, където изчакал организирането на международен транспорт.

 През нощта на 10.11.2014 г. обвиняемият О., заедно с група мигранти се качили в специално изграден за целта тайник в товарен камион „Renault Magnum“, собственост на гръцка фирма със седалище в гр. Петрич. Превозното средство било управлявано от кипърски гражданин, който срещу предложена сума от 5 000 евро приел да транспортира за Европа лица от арабски произход.

Камионът бил натоварен със стока – зеле, поставена в палети, като тайникът бил прикрит с мрежа. Около 06:30 ч. на 11.11.2014 г. товарният автомобил преминал граничния контрол в Република България, след което бил натоварен на ферибот. На румънския бряг била извършена щателна проверка от граничните полицаи, които при извършен оглед на ремаркето и товара открили тайника. В него се намирали 52-ма чужди граждани от Сирия, Ирак и Афганистан – мъже, жени, деца.

Мигрантите били изведени и задържани на ГКПП – Бекет, като за установяването им бил уведомен Съвместния контактен център Русе – Гюргево. Съгласно Дъблинския регламент на ЕК, нелегалните мигранти следвало да бъдат върнати в първата страна на влизане в ЕС. На следващия ден, по силата на международното споразумение, чуждите граждани били конвоирани на българска територия.

 Ш.Ш.Е.О. е привлечен към наказателна отговорност за незаконно преминаване на държавната граница, което извършил без разрешение на надлежните органи на властта. Обвиняемият няма адресна регистрация в България, бил е обявен за общодържавно издирване и до настоящия момент не е открит.

През последните три месеца Районна прокуратура – Оряхово е внесла в съда пет обвинителни акта спрямо чужди граждани, преминали незаконно границата на страната през ГКПП гр. Оряхово. Постигнати са деветнадесет споразумения с обвиняеми, извършили същото престъпление, които са били одобрени на съда. Всички подсъдими са с наложени наказания.

Публикувано от: novinata.bg