zx860y484_3042388

Христо Гаджев: Венецуелският народ сам трябва да избере кой да го управлява чрез честни и демократични избори

Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Кризата във Венецуела и българската позиция.

    „Получи се разминаване между позициите на изпълнителната власт и президента, кой какво отстоява и на какво основание?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че преди да стигнем до българската позиция трябва да се запознаем с предисторията. Той обясни, че през 2016 г. във Венецуела е имало избори за парламент, спечелени от опозицията. Реакцията тогава на управляващите е била да се опитат да разпуснат този парламент и да свикат конституционно събрание чрез референдум, който е отхвърлен от венецуелците. Провеждането на президентски избори през 2018 г. е съпроводено с редица нарушения, констатирани от най-различни източници. Тези избори не са били признати от Организацията на американските държави. България също не е признала изборите и избирането на Мадуро за легитимен президент на Венецуела, както и всички европейски държави. Христо Гаджев продължи, че през настоящата година легитимното народно събрание на Венецуела избира временен президент, Хуан Гуайдо, който да проведе избори. Позицията на България и на ЕС е да се подкрепи контактната група за провеждане на честни и демократични избори, а не за намеса и т.н. Руската позиция е, че ЕС няма място при гарантиране честността и прозрачността на изборите, а тази роля трябва да се поеме от Руската федерация. Българското президентство е излязло с позиция, че България не трябва да подкрепя общоевропейска позиция и по този начин да се спъне възможността ЕС да бъде гарант за провеждането на честни и демократични избори във Венецуела. „Впрочем позицията на ЕС е, че контактна група държави от ЕС, включително и от Латинска Америка да гарантират провеждането на честни и прозрачни избори, а не за въвеждане на нов режим и т.н., венецуелският народ да си прецени и да си избере кой да го управлява!”, добави народният представител.

    „Как ще се развият според Вас събитията, има ли опасност от гражданска война?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тук не става дума за смяна на режим или идеология, както някои хора се опитват да втълпят. Хуан Гуайдо също е социалист, неговата партия е член на Социалистическия интернационал. „Да се надяваме, че няма да се стигне! Това, което България и ЕС искат, е мирно решаване на конфликта, който трае вече 4 години, той не е от вчера! Мирно решаване чрез провеждането на честни и демократични избори!”, заяви народният представител.

   „Много обвинения се чуха от коментатори, че ние се включваме в една намеса във вътрешните работи на суверенна държава с изложената от България позиция, какъв е Вашият отговор?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев категорично заяви, че няма такава намеса. Той подчерта, че като част от ЕС България принадлежи на едно семейство на ценности, за които демократичният начин на идване на власт е основна ценност. В тази връзка ние просто искаме всичко това да се спази.

   „Ясно е, че там петролът, една огромна суровина, е ябълката на раздора, явно е, че много държави се опитват да могат да се възползват от това природно богатство на Венецуела, а самата Венецуела явно не може да си защити собствените интереси и затова се стигна и до това международно разделение. Според Вас защо ООН се въздържа от заемането на позиция?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че на първо място е абсурдно една от най-богатите на петрол държави в света да е изключително бедна и през последните години 4 милиона бежанци да я напуснат, при това без да има война. Той продължи, че в момента най-големите кредитори на Венецуела са Русия и Китай, съответно добива на нефт се осъществява под руски контрол и е нормално тези две страни да се опитат да гарантират изплащането на задълженията, които венецуелското правителство е натрупало. Русия и Китай са и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, затова и ООН все още не е изработила позиция. Това не е прецедент.

Закупуването на бойни самолети за ВВС.

   „Защо и как се взе това политическо, защото то определено е политическо решение, за закупуване на американски самолети? Защо, след като беше ясно, че ще бъде политическо, не беше обявено като такова, за да не се стига до тези разправии в нашата държава?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че решението винаги е било политическо и то е обявено като такова още от 2009 г. Той обясни, че при закупуването на самолети се водят преговори не между фирми, а между държави, затова няма процедури като обществена поръчка и т.н. Страната ни събира предложения от държави, след това се извършва анализ на тези предложения и на базата на анализа правителството взема решение какво да избере. „Тоест винаги отговорността е била политическа, винаги решението е било политическо! Защо бяха избрани САЩ? Ами защото това е стратегическият партньор на България, който на първо място може значително да подобри своето предложение, може да подкрепи българските въоръжени сили и със средства, и със съвместни учения и не дай Боже в случай на конфликт като съюзници имаме много по-голяма сигурност на доставките!”, категоричен бе той.

   Христо Гаджев коментира и спекулациите, че ще имаме проблеми, защото такъв тип самолети все още не съществува. Той обясни, че F16 Блок 70 е последният модел на F16. Този самолет е на въоръжение в повечето армии от НАТО. Технологиите от Блок 70 летят в други самолети, тоест това не е технология на хартия. След сключването на договора тази технология ще започне да се произвеждана за България.

Искането на БСП за избирането на нов състав на ЦИК.

   „Скандал след скандал и пак скандал – по такава криволичеща линия вървим у нас и конструираме нашата политико-икономическа битност. Какво се постига с това много ярко противопоставяне?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че опозицията търси създаване на скандали и фалшиви новини, защото не може да предложи нищо градивно. Такъв пример е искането за смяна на състава на ЦИК. Народният представител подчерта, че сегашният състав на ЦИК не е избран от ГЕРБ, а от БСП и ДПС по времето на Пламен Орешарски и е доминиран от БСП и ДПС. Според него съществуват рискове три месеца преди избори да сменяш състава на ЦИК. Тоест, ако през март месец се избере нов състав на комисията, той ще започне работа при започнала вече подготовка на евроизборите. Народният представител изрази мнение, че опозицията просто си търси оправдание за евентуална загуба на изборите. „Нали вие ще ги избирате, ще търсите опитни професионалисти!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всяка една политическа сила има свое представителство. „Но тук има и един друг контекст, начина на назначаване на ЦИК. По предложение на различните политически групи, които са представени било то в националния или европейския парламент президентът издава указ за назначаването. Тук се притеснявам да не се стигне до едно забавяне и да се стигне в ситуация на един ЦИК в оставка на назначен ЦИК, а в същия момент върви цикъл за избори!”, завърши Христо Гаджев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg