640_143621

Евгения Ангелова: България ще спечели от присъединяването си към еврозоната, страховете са неоснователни

Евгения Ангелова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Работата на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

     Евгения Ангелова заяви, че сегашната сесия на комисията е доста по-спокойна, за разлика от периода преди нова година, когато се е гледал бюджетът. В момента се разглеждат различни ратификации, всичко, което е свързано с парични средства, които се отделят от държавата. Предстои и разискването на няколко закона, но няма толкова трудоемки неща, като бюджета.

Влизането на България в еврозоната.

     „Предстои ви една много голяма задача – влизането на България в еврозоната. На това са посветени много наши решения, в това число и законодателни. Тези дни министърът на финансите докладва, че ние сме се справили със задачите, но въпреки това към нас с известни подозрения се отнасят, защо?”, попита водещата Клара Маринова. Евгения Ангелова отговори, задачата наистина е сериозна. Тя уточни, че присъединяването на България към чакалнята на еврозоната не е въпрос, който се движи от парламентарната бюджетна комисия. През парламента обаче са минали редица закони, свързани с мерките, които България предприема, за да бъде приета в ERM II. Народният представител заяви, че до момента се справяме добре, нещата вървят по план. През август миналата година страната ни е изготвила план с редица мерки и ангажименти, които трябва да изпълним. Във връзка с него са били разгледани редица закони, като закона за БНБ, за кредитните институции. В небанковия сектор също са били направени редица промени. Съвсем скоро е била проведена и среща на бюджетна комисия с еврокомисаря Домбровскис, който отговаря за въвеждането на еврото и той е похвалил нашата работа. „Като цяло се движим по план, което означава, че в средата на тази година ние вече ще можем да гледаме към приемането ни в ERM II!”, заяви Евгения Ангелова.

   „Много се изписа полезно или с опасности ще бъде приемането ни в ERM II и съответно в еврозоната! Знаете за уплахата на населението от рязкото повишаване на цените, намаляване на доходите. Какви са митовете около членството ни в еврозоната?”, попита водещата Клара Маринова. Евгения Ангелова отговори, че не бива да забравяме, че еврото е валута на 20 години и се ползва от повече от 340 милиона европейски граждани. 20% от международните резерви на чуждестранните централни банки са в евро, така че това е сериозна и стабилна валута. Народният представител обясни също така, че последните 5 държави, приели еврото, отчитат наистина пренебрежимо малка инфлация, по-малко от един процент, така че не би трябвало да имаме притеснения в тази посока. Водещата попита дали търговците не биха си позволили лукса да определят цените извън това, което ние предполагаме. Евгения Ангелова отговори, че има пазарни принципи, които не биха позволили това да се случи. Има и още един факт, който ни дава допълнителна сигурност – наличието от дълги години на валутен борд. Тя изброи и ползите от въвеждането на еврото – лихвите би трябвало да паднат, ценовата прозрачност ще стане по-голяма, ще се привлекат повече чужди инвестиции. Самото влизане в чакалнята на еврозоната ще повиши кредитния рейтинг на България, което автоматично е много добър сигнал към инвеститорите.

Стрес тестовете на някои банки.

    „Защо се налага това и има ли някакви съмнения?“, попита водещата Клара Маринова. Евгения Ангелова отговори, че това е изискване, което трябва да изпълним, за да влезем в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз. Тя уточни, че България е първата страна, която тръгва към влизане в ERM II когато банковият съюз вече съществува. Затова е важно да бъдат направени тези стрес тестове, които би трябвало да приключат до средата на годината. Народният представител заяви, че еврозоната не може да си позволи да приема държави, които не са стабилни, затова е важно ние да бъдем в този банков съюз, за да има известна сигурност, която е и в наша полза.

Прогнозите за нова икономическа криза.

   „Неминуема ли е кризата, откъде ще започне и как България ще се впише в тези процеси?“, попита водещата Клара Маринова. Евгения Ангелова отговори, че е много трудно да се предвиди такова нещо. Тя подчерта, че трябва много внимателно да се говори, защото понякога дори само прогнозите за нова криза са в състояние да разклатят пазарите. Народният представител заяви, че финансовите показатели на България в момента са добри и бихме могли да се справим, ако евентуално има такава криза. Държавата сама по себе си е направила това, което счита за необходимо.

Лихвите.

    „ЕЦБ на няколко пъти дава сигнали, че ще променя основните лихвени проценти, накъде отиват нещата?“, попита водещата Клара Маринова. Евгения Ангелова отговори, че що се отнася до ипотечните кредити сме свидетели на облекчение. Водещата отбеляза, че в последния месец се наблюдава спад на пазара на имотите. Народният представител отвърна, че е останала с друго впечатление.

    „Мисията на МВФ в България приключи, общо взето дадоха над средната оценка за състоянието на финансите и икономиката с една доста сериозна забележка за състоянието на кредитите, критикуват ни, че се отпускат от банките кредити, които не се обслужват?“, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че 9% е нивото на лошите кредити. Важно е да се работи в тази посока и точно затова се упражнява този контрол. „Затова се правят тези проверки, за да може банките да не рискуват до такава степен, че да могат да си позволят да имат висок процент на лошите кредити. Но в същото време има примери с други държави, които имат изключително висок процент лоши кредити, ние в никакъв случай не се стремим да бъдем като тях. Ние трябва да сваляме този процент, но мисля, че мерките, които се прилагат в банковата система ще се отразят и ще видим резултат там!“, завърши Евгения Ангелова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg