618x346

Мария Илиева: Има позитивна тенденция за намаляване на осъдителните присъди срещу страната ни в ЕСПЧ

Мария Илиева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на Закона за търговската тайна.

    Мария Илиева обясни, че Законът за търговската тайна е всъщност едно обобщаване на регламентацията на търговската тайна досега в нашето законодателство. Имало е и европейски норми, които е трябвало да бъдат въведени в нашето законодателство. От друга страна режимът на търговската тайна в България е уреден от доста време в различни нормативни актове. Прегледът на законодателството е показал, че е добре тази материя да бъде уредена еднозначно на едно място.

Одобрението на Доклада за изпълнението на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България.

   Мария Илиева обясни, че това е една традиция, която се реализира за пета поредна година. Преди да стигне доклада до зала се разглежда в две ресорни комисии – по вероизповедания и правата на човека и по правни въпроси. „Това е наистина добра практика, защото е доказано, че преди прегледа на този доклад е добре да се направи преглед на това какво бихме могли да променим в нашето законодателство, така че да имаме по-малко осъдителни присъди!”, заяви народният представител. Тя отбеляза като добра тенденция, че намалява броя на тези дела. От делата, по които има взети решения, едва половината са с осъдителни присъди. „Така че се наблюдава една добра тенденция от гледна точка на това да се прецизира нашето законодателство, да намаляват пропуските и да имаме все по-малко такива присъди!”, обобщи Мария Илиева.

Твърденията на Елена Йончева, че Боил Банов е ощетил държавата с 700 000.

   „Скандал след скандал и пак скандал – по такава криволичеща линия вървим у нас и конструираме нашата политико-икономическа битност. Какво се постига с тези скандали?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че не й се иска по този начин да се поднася информацията в публичното пространство и се надява, че хората са развили чувствителност към компроматна война и фалшиви новини. Народният представител заяви, че няма намерение да изземва функциите на органите от съдебната власт, но смята, че последната тема, лансирана в публичното пространство от Елена Йончева, първо е в отговор на повдигнатите срещу нея обвинения и на второ място не е нова, защото има оповестяване в национален ежедневник още през миналата година. „Не бива да се забравя, че така обявеното грандиозно разследване, което се очакваше от хората, всъщност се оказа един запис, който е със съмнителна стойност и съмнителна степен на достоверност! Така че не ми се иска хората непрекъснато да бъдат заливани с такива фалшиви новини и такава компроматна война, но може би все още в година на избори, а и не само, това се толерира от определени политици и аз наистина не смятам, че това са основните инструменти на демокрацията и на правовата държава!”, категорична бе тя.

Посланията на ГЕРБ преди европейските избори.

    „Започнахте доста рано предизборната кампания, тя се вихри с пълна сила, като че ли бойни действия се водят вече, а остават няколко месеца до европейските избори, защо така се случва, че двете големи политически сили повече разчитате на взаимни нападки, отколкото на позитивни политически предложения и идеи?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че не може да се съгласи, че това е политика на ПП ГЕРБ. Тя припомни, че по време на срещата в НДК преди няколко седмици от екрана са се излъчвали само кадри с успехите на ПП ГЕРБ през годините в управление. Народният представител подчерта, че през последните години имаме много добро развитие на икономическите показатели и въобще на макрорамката, имаме и международно признание от нашите партньори. С европредседателството сме показали, че можем много, когато сме обединени от обща цел. „Нашата цел в тези избори и въобще в кампанията ще бъде да стигнем възможно най-близо до хората, това, което ни каза и премиерът Борисов, да бъдем близо до всеки един и да показваме това, което сме постигнали, защото наистина сме постигнали много!”, категорична бе тя.

   „Прави впечатление, че на вашата голяма национална среща премиерът доста силно ви критикува, как разбирате метафората за „червената и синята лампа?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че не би възприела изказването на премиера като критика, по-скоро той е припомнил на кадрите на ГЕРБ, че освен да работят, трябва да показват и резултатите на хората, но оставайки скромни, близо до хората и чувствителни към техните проблеми.

   „Обществото вече претръпна ли на скандали? До евроизборите все това ли ни чака? Кой печели и  кой губи от тази ситуация? Правилно ли функционира държавата и ГЕРБ успешно ли управлява?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че успехите на управлението са безспорни и икономическите резултати говорят за това. Имаме много добър икономически ръст, един от най-добрите в ЕС, има и увеличение на доходите, в сферата на образованието то е чувствително, което показва, че то е основен приоритет на ГЕРБ. Не на последно място – ГЕРБ е приета много добре на европейско ниво и е един от основните партньори на ЕНП.

   Мария Илиева заяви, че посланието на ГЕРБ за евроизборите е „Европа в нашия дом”, докато при БСП всичко е съсредоточено около това кой ще води листата.

Обвиненита от страна на БСП, че със законови промени ГЕРБ се опитва да фалшифицира изборите.

    „Корнелия Нинова ви обвини, че със законови промени правите всичко възможно да фалшифицирате и манипулирате изборите, започвайки с избора на нова ЦИК и още законови промени, които виждат с падащото мнозинство в избирателните комисии, какъв е Вашият отговор?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че малко е изненадана от тази позиция, защото в правна комисия има работна група, която работи по Изборния кодекс и все още се обсъждат всички предложения. Тя продължи, че искането на опозицията за смяна на състава на ЦИК чисто формално има основание поради изтичането на мандата. Този мандат обаче изтича в края на март и един нов състав трудно би могъл за толкова кратко време да осигури професионално и безупречно провеждане на изборите. Народният представител припомни, че в сегашния състав на ЦИК ГЕРБ има по-малко членове от БСП. „Така че наистина не разбирам това тяхно желание, освен с желанието им да си намерят оправдание за загубата на изборите!”, категорична бе тя.

   „С изтекъл мандат законно ли е да съществува тази комисия и да провежда избори?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че няма никакъв проблем със законосъобразността на нейната работа, защото в Изборния кодекс е посочено, че комисията и нейните членове изпълняват своите функции до избора на нов състав.

Президентското вето върху Закона за личните данни.

   „Президентът Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Журналистите от гилдията се притесняват, че с това се въвежда цензура?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че през последните дни доста се е изговорило по този въпрос, включително и председателят на Комисията за защита на личните данни е разяснил, че няма заплаха за никаква цензура и не бива който и да е да има притеснения. Народният представител обясни, че са се наложили някои промени в Закона за личните данни, за да може той да бъде приведен в съответствие с изискванията на регламента. Въвеждането на тези критерии е резултат от препоръки на съда, които народните представители разглеждат. Има и становище на АБРО, които подкрепят и не виждат никакъв проблем с въвеждането им. Тя изрази мнение, че говоренето между институциите по медиите не допринася за авторитета на институциите. Разбира се право на президента е да наложи вето, но дискусията трябва да се води там, където й е мястото.

   „Вие ще отхвърлите вероятно ветото?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че от ГЕРБ нямат никакви притеснения, че се ограничава правото на изразяване. Дори е станало ясно, че публичните личности всъщност не се ползват от никаква защита. „Тоест основното тук е да намерим баланса между интересите на хората, които са засегнати и от друга страна тези, които оповестяват определена информация!”, подчерта Мария Илиева. „А защо се налага този закон?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че през миналата година е влязъл в сила регламент за защита на личните данни. „Регламентите имат пряко действие върху законодателството на страните членки, но нашият Закон за защита на личните данни не беше приведен в съответствие с някои от разпоредбите в регламента, поради което сега се наложи той да бъде приведен в съответствие!”, завърши Мария Илиева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg