6(2)

България и Република Македония засилват сътрудничеството си в областта на културата

Възможности за сътрудничество в областта на театъра, литературата, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложби и музикални фестивали, киното, музиката и танца, аудиовизията и защитата на авторските права – това предвижда „Програмата за сътрудничество в областта на културата” между България и Република Македония, която подписаха днес министър Боил Банов и македонският му колега Асаф Адеми.

Асаф Адеми е на посещение в София в състава на делегация, водена от македонския министър-председател Зоран Заев.

В Програмата, която обхваща периода до 2021 г., се уточняват още ангажиментите на двете страни по отношение на опазването на културното наследство и сътрудничеството за предотвратяване на незаконната търговия с културни ценности. Документът предоставя на страните възможността да насърчават прякото сътрудничество между институции, професионални организации и асоциации в областта на културата и изкуствата. 

По-рано днес двамата министри поднесоха венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“ по случай 147-годишнината от рождението на революционера. 

            Министър-председателите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и министрите на културата на двете страни Боил Банов и Асаф Адеми присъстваха на концерт по случай годишнината от рождението на революционера, който се проведе в Културно-информационния център на Република Македония в София. 

Публикувано от: novinata.bg