16425702_10202545351950867_1000789562_n-777x437

Младен Шишков: С отчета си президентът се опита да наложи тезите от конгреса на БСП

Отлагането с 6 месеца на Закона за горивата.

     „Защо трябваше да се приема този закон, защо в този вид, в който го приехте, защо толкова много дебати предизвика тази законова мярка?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че законът е много важен за регулиране на процесите, свързани с доставката и търговията на горива. До голяма степен обаче той не е бил прецизиран по отношение на текстовете, които засягат дребните търговци, защото са се въвеждали някои рестрикции, които са били на практика неизпълними. Представителите на малките търговци са се организирали и са провели протести, както и някои срещи с премиера, след което се е взело решение да се даде възможност в рамките на няколко месеца тези текстове да бъдат коригирани. Народният представител подчерта, че всички са съгласни, че има сив сектор и идеята е била да се намерят компромисни текстове, които да решат проблемите в сектора.

   „Вие вярвате ли, че наистина ще се решат проблемите, защото вие го отлагате с 6 месеца и след това отново ще влезе в сила законът?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че при приемането на закона преди няколко месеца гласът на тези дребни търговци не е бил чут. „Те седнаха на масата и започнаха да дават своите предложения и вярвам, че в рамките на тези 6 месеца те ще бъдат взети под внимание и ще бъдат отразени в нормативната уредба!“, категоричен бе народният представител.

    „Днес също остри реплики се чуха между вас и опозицията, защо трябваше да се приеме законопроектът, внесен от МС?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че все пак инициативата идва от Министерски съвет и това е съвсем нормално. Самият министър на икономиката Емил Караниколов е бил един от главните преговарящи по въпроса.

   „Смятате ли, че наистина ще има реални измерения преодоляването на сивия сектор в тази област с този закон?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че от всички неща, които чува, има много сериозна надежда, че нещата ще се регулират. „Има ли опасност, въпреки този закон, малките търговци да започнат стачни действия подобно на „жълтите жилетки“ във Франция?“, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че всичко зависи от това доколко техните предложения ще бъдат отразени в нормативната уредба. „Аз вярвам, че ще се намери правилен подход и ще има разум в колегите народни представители, които работят по този законопроект. Така че се надявам, че ще има позитивна развръзка. Целта не е да има протести, а точно обратното, да успеем да намерим консенсус между двете групи, които засяга този закон!“, категоричен бе той.

  Водещата помоли своя събеседник да коментира обвиненията, че управляващите обслужват само едната от двете спорещи групи. Той заяви, че такива обвинения наистина има. „Едната група ни обвинява, че обслужваме другата, другата твърди обратното, това означава, че си вършим добре работата!“, заяви той.

   „Още едно обвинение тези дни, журналисти пишат – безпрецедентен правен абсурд сътвориха депутатите около отлагането на спорния Закон за горивата. Той трябваше да влезе в сила на 28-ми януари, а вие измененията ги правите след 28-ми!“, има ли някакъв проблем, който може да бъде отнесен в Конституционния съд тепърва?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков заяви, че не вижда основание това да се случва. Според него текстовете са били прецизирани в зала. „Проблемът наистина беше такъв, че законът трябваше да бъде предложен малко по-рано, за да имаме техническо време да бъдат направени предложенията между първо и второ четене, тъй като министърът не очакваше, че ще има толкова много предложения между първо и второ четене!“, обясни народният представител.

Твърденията на Елена Йончева, че Боил Банов е ощетил държавата с 700 000 лева.

    „Скандал след скандал в държавата, по всичко личи, че предизборната кампания е започнала, тази година доста избори, два сигурни и един под въпрос. Вчера пореден скандал се разигра в държавата – разкритие за корупция в Министерството на културата. Каква е Вашата позиция?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че ПГ на ГЕРБ заема твърда позиция в защита на министър Боил Банов. Разбира се, ако бъдат доказани каквито и да е злоупотреби, той ще понесе своите последствия. Народният представител подчерта, че в ГЕРБ никой не се притеснява от оставки или това, че ще бъде освободен от съответния пост. „Това, което казахте в началото – „скандал след скандал“ – спокойно може да бъде използвано за лого на предстоящите избори. За съжаление колегите от опозицията създадоха свой модел на работа да създават и генерират изкуствени скандали. Аз не мисля, че това ще доведе до някаква позитивна развръзка нито за тях, нито за нас. Надявам се след думите, изречени от трибуната, да има някакъв разум и те да осъзнаят, че това не е правилният път за водене на предизборна кампания!“, категоричен беше народният представител.

   „Има две тези на специалистите по предизборни кампании – че от такива скандали обществото се отвращава и намалява своята политическа активност и другата теза, че трябва да се вадят истините, каквито и да са те, защото обществото трябва да ги знае. Не знам коя от двете тези ще надделее, но очевидно кампанията ще бъде ожесточена, на моменти и грозна. Как може да се избегне подобна ситуация?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишковотговори, че всъщност вече от 2 години от началото на мандата на кабинета „Борисов 3“ непрекъснато сме свидетели на такива опити за очерняния и хвърляне на кал. Той беше категоричен, че това не води до позитиви за целия политически спектър. „Трябва да се казват истините, това е безспорно, но нека истините да бъдат доказани, да бъдат подплатени от факти, а не от някакви мегдански интриги, както много често се случва!“, призова народният представител.

Социологическите изследвания, които сочат паритет между ГЕРБ и БСП.

    „Разликите между ГЕРБ и БСП са малки и очевидно двете партии са в паритет, какво означава това на практика? Някои вече изразяват очаквания за равен брой бъдещи евродепутати? Това означава ли и подобна ситуация и на евентуални парламентарни избори?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че народните представители трябва да знаят, че най-реалната социология е тази, която самите те усещат. Освен това процесите се развиват доста динамично и всеки един скандал променя общественото мнение. Народният представител беше категоричен, че ГЕРБ трябва да покажат позитивните неща, постигнати през последните 10 години, какво и какво е значението на ЕС и на това страната да бъде управлявана от десни партии.

Посланията на ГЕРБ от Националната среща в НДК.

   „Да, но в същото време хората не са доволни и Вие го забелязвате. На Националната среща в НДК какви послания отправихте, за да докажете, че не сте поизносени от дългото пребиваване във властта?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишков отговори, че наистина има известна умора, но в ГЕРБ се намират хората, които могат да предложат правилния път за развитие на държавата. „Ние трябва да направим така, че да показваме добрите неща, както г-н Борисов каза ние нямаме имунитет срещу фалшивите новини, нямаме усещането как да се противопоставяме на тях, а те са до голяма степен факторите, които обуславят общественото мнение за съжаление!“, изтъкна народният представител.

   „Значи Вие смятате, че всичко е наред и хората само от фалшиви новини се влияят, така ли да разбирам?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не е имал това предвид, а от ГЕРБ много добре осъзнават собствените си грешки. Той подчерта, че с колегите му всещи ден се срещат с граждани, виждат какви са проблемите и непрекъснато търсят начини за тяхното преодоляване. Въпросът е, че нещата не винаги могат да се случват бързо и трябва да мине известно време, за да се види положителния ефект.

   „Налага се усещането, че в обществото владее корупция по високите етажи на властта, а политическата система обслужва богатите за сметка на бедните, как ще успеете да преобърнете това впечатление в българското общество?“, попита водещата Клара Маринова. Младен Шишковотговори, че мнението много трудно ще се обърне. Той заяви, че разбира се проблеми с корупцията има, но това усещане за повсеместна корумпираност до голяма степен се налага от опозицията с изкуствено създадени скандали. Иначе по-голямата част от хората биха отговорили, че не са били пряко замесени в корупция.

Отчетът на президента по повод 2 години от встъпването му в длъжност.

    Народният представител заяви, че лично за него това не е било отчет, а по-скоро опит да се ратифицират безумните тези, отправени на конгреса на БСП. „Това беше естествено завършване на целия този цикъл. За съжаление не чухме някакви конкретни предложения. Знаем, че президентът няма пълномощия в изпълнителната власт, но той може да излезе с конкретни предложения, които да бъдат чути, така както гражданите всеки ден предлагат нещо, както всички асоциации предлагат нещо. Президентът също има правомощия в тази насока и всички разумни предложения са били възприемани от нас като народни представители. Това обръщение беше по-скоро една черна окраска върху нашето общество, отколкото някакъв отчет за някаква дейност!“, завърши Младен Шишковразговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg