DSC_4259

Кметът на Община Видин бе гост на празника по повод Ромската Нова година в град Дунавци

Тържеството се проведе в Културния дом в квартал Гурково, където се събраха както роми, така и българи, дошли да изразят уважението си към традициите на своите съграждани.

Огнян Ценков, заедно със секретаря на Общината Иванела Андреева, бяха посрещнати от Красимир Асенов, заместник-председател на Общински съвет – Видин. Той приветства гостите с добре дошли и благодари на кмета, че се е отзовал с готовност на поканата.

Ценков поздрави присъстващите с настъпването на Ромската Нова година: “Уважаеми приятели, жители на град Дунавци от ромския етнос, приветствам ви за хубавата инициатива, с която отбелязвате Васильовден. Нека и отсега-нататък да сме толерантни един към друг и да продължаваме заедно напред“. Той пожела много здраве, радост и просперитет през новата 2019 година, като подчерта, че формулата за успех е да бъдем обединени. Видинският кмет отбеляза, че Общината винаги е откликвала на потребностите на жителите от квартала, пример за което е изграждането на уютния културен дом.

Домакините показаха автентичен обичай – ритуал по освещаване на хляба и трапезата, който се прави от векове. С него хората от ромската общност се молят за по-добро бъдеще и по-светли дни. На трапезата бяха подредени погача, традиционната печена гъска, баница, царевица и жито – символ на плодородието.

Банго Васил се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празникът се чества на 13, 14 и 15 януари.

Публикувано от: novinata.bg