karakachanov protest3(1)

Роми искат оставката на Каракачанов

Десетки роми се събраха пред сградата на Министерския съвет на протест срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Недоволството им е по повод думите на Каракачанов след побоя на военен в пловдивското село Войводиново. Тогава той обяви, „че циганите в България са станали прекалено нагли”, като заради тези думи дори бе сезирана Комисията за защита от дискриминация.

„Каракачанов, не разделяй обществото“, „Каракачанов, върви си“, „България казва не на фашизма“ и „Войводите не събарят къщи“ бяха част от лозунгите на протестиращите.

Сред тях бе и бившият депутат Александър Методиев – Бат Сали изтъкна, че протестът е мирен, но настоя за извинение от страна на Красимир Каракачанов.

Жалбоподателят в Комисията за защита от дискриминация Ачо Йорданов дори поиска оставката на вицепремиера.

„Ако не я подаде, ние ще помислим за мащабен протест, с който ще изкараме доста роми до Министерския съвет. 100 000 души ще излязат. Не се опасявам от сблъсъци, това ще е мирен протест до неговата оставка. Докато не я подаде, няма да се предадем“, каза Йорданов.

Лили Ковачева, която пусна призива за протеста обяви, че нито една организация не стои зад проявата.

„Няма организация, точно това е достойнството на този митинг, че не го организира нито политическа партия, нито организация. Аз като личност се подразних от поведението и от действията на господин Каракачанов и отидох и подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация за това, че той нарушава законите на България“, каза Лили Ковачева.

Тя разказа, че призовала хората, които мислят като нея и които не искат повече да търпят това да реагират по някакъв начин, защото по думите ѝ това не е единичен случай на политици да ги обиждат.

„На този протест искаме да излезе да ни се извини публично, както ни обиди, така да ни се извини и освен това да си подаде оставката“, заяви Ковачева.

 

Публикувано от: novinata.bg