640-420-oficialna-poziciia-na-bulgartabakholding-ad

“Булгартабак” затваря фабриката си в Благоевград

“Булгартабак Холдинг” затваря фабриката си за цигари в Благоевград, пише на уебсайта си БНР, позовавайки се на информация научена от “Хоризонт”.

Пред медията работещите в завода са зявили, че ръководството е дало двудневен срок на служителите да подадат заявления за доброволно напускане.

Това е най-голямото предприятие на “Булгартабак Холдинг” в момента, но от 2000 негови служители, сега са останали само 200. Тази седмица те са получили уведомление, че фабриката ще бъде закрита, ето защо са посъветвани да поискат да бъдат освободени по чл. 331 от Кодекса на труда – доброволно. В такава ситуация те могат да получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от техния трудов стаж. Освен това ще могат да се запишат на Борсата по труда за четири месеца, но срещу минимално обезщетение. Ако това не бъде направено, те ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката ще спре да работи.

По информация от служителите през последните три месеца заводът е работил денонощно на максимални обороти, включително и през уикендите и празничните дни. Това е направено с цел изпълняване на срок за последната поръка към клиенти на “Булгартабак Холдинг”.

Служителите твърдят, че са уведомили синдикалните ценрали за случващото се. Те говорят за крайно изтощение и няколко смъртни случая.

Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София, допълва БНР.

Публикувано от: novinata.bg