850x565_U14_prof.

Проф. Тодор Кантарджиев: Никога не трябва да се яде сурово месо

Домашните суджуци и луканки преди консумация задължително трябва да се затоплят за минута или две в микровълнова печка.

Съветът отправи в ефира на Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в коментар по темата със заразените с трихинелоза хора. Термичната обработка е задължителна при консумация на месо от диви животни.
 
От здравното министерство препоръчват пазаруването на месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди: „Никога не трябва да се яде сурово месо, абсолютно е забранено. То трябва да е добре термично обработено. Ако правите суджуци и луканки, преди да се консумират, трябва да се завъртят в микровълнова печка за 2-3 минути, 800 вата. Ако е гледано от ветеринар, нищо му няма. Досега всички сме яли луканка и не сме подули. Диво месо трябва да се гледа от ветеринар. Освен това питомните меса, както в момента се колят прасета, при най-малкото съмнение, също трябва да се видят“.

Той обясни, че заразилите се с трихинелоза са яли луканка и свинско. „Няма опасност от предаване. Хората трябва да се лекуват. То е подуване, отток и може да засегне мускулите, включително очната мускулатура и сърцето, болки, нарушено общо състояние“, обясни Проф. Кантарджиев.

Вчера от Министерство на здравеопазването съобщиха за регистрирани два взрива на заболели от трихинелоза – в района на Бургас и в района на Кърджали, Крумовград, Малко Търново. Случаи на заболели хора има в Хасково и в Пловдив.

Публикувано от: novinata.bg