Сергей Станишев_5062017_1

Сергей Станишев: Евродепутатите от БСП свършихме важна работа в ЕП

Президентът на ПЕС и ръководител на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев посочи, че освен визията и платформата на Националния съвет на пленума на БСП ще бъде представен и отчетът на българските социалисти-евродепутати.

Имаме какво да покажем като наши постижения, коментира той и даде пример с пакета „Мобилност“, обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген с всички граници и доклада за европейския орган по труда, който е на финалната права.

На въпрос дали ще води евролистата на БСП, Станишев коментира, че не вижда голяма драма тук и това не е тема на днешното заседание.

Твърдението на соцдепутата Александър Симов, че Сергей Станишев не само не трябва да води листата, но и няма въобще място в червената листа за евровота, изместиха още предварително дневния ред на соцпленума. Очаква се членовете на Националния съвет да се противопоставят на думите на Симов по адрес на президента на ПЕС, а знак за това дадоха и коментарите на влизане на „Позитано“ 20.

В отговор на въпрос към Станишев дали думите на съпартиеца му го обиждат, лидерът на ПЕС се засмя. „А, вие имате предвид едно интервю… Вижте, това дори не заслужава коментар за мен. Особено имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения като правило следват смяната на ръководството на БСП“, заяви Станишев.

По повод „Мобилност 1“ Станишев заяви, че евродепутатите от БСП в Транспортна комисия са постигнали нещо, което правителството не е  могло да постигне по пакета „Макрон“.

 „Това, че Транспортната комисия отхвърли два от трите доклада в този пакет, ни дава основание да настояваме, той изобщо да не се гледа. Докладът, който получи мнозинство, макар и много крехко от комисията, не може да се гледа без другите. Ние ще продължим тази битка“, заяви още Станишев.

По думите му друг успех е обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген по всички граници, която е била приета с голямо мнозинство през декември на базата на негов доклад „На финалната права е европейският орган по труда, по който докладчик е Георги Пирински и този орган ще позволи да се усвояват права на хората на труда, много по-ефективно във всички страни да се спазва европейското законодателство.

Публикувано от: novinata.bg