epa05796570 Canadian Prime Minister Justin Trudeau delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, France, 16 February 2017. He speaks about the Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) between the EU and Canada.  EPA/PATRICK SEEGER

Евродепутатите ще обсъдят срещата на Европейския съвет и реформата на политика на ЕС в областта на убежището и миграцията

Във вторник сутринта евродепутатите ще отчетат резултатите от Срещата на върха от 13 – 14 декември, след което ще обсъдят реформата на политиката на ЕС в областта на убежището и миграцията.

Главните теми в дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители на 13-14 декември 2018 г. в Брюксел бяха дългосрочният бюджет на ЕС, външните отношения, миграцията и единният пазар. Отделна среща на 13 декември, във формат ЕС27, беше посветена на Брекзит.

Застоят в реформата на общата политика на ЕС в областта на убежището и миграцията, и най-вече липсата на напредък в актуализирането на Регламента от Дъблин (който определя коя държава е отговорна за то на убежище) ще бъде акцент в дебата със Съвета и Комисията.

Подобряването на справянето с мигрантските потоци в Европа и въпросът със споделянето на отговорност сред държавите членки на ЕС също ще бъдат обсъдени, в контекста на скорошните събития в Средиземно море, както и решението на някои страни да не позволяват влизането на спасени мигранти и лица търсещи убежище.

Публикувано от: novinata.bg