изтеглен файл

Атанас Стоянов: През 2018 г. за пръв път от много време водещи бяха доходите

Атанас Стоянов, народен представител от ПГ на „Обединените патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Вътрешните противоречия в ОП.

    „Един малко личен въпрос, нещо напоследък стихнахте „Патриотите“, какво се случва при вас?”, попита водещата Клара Маринова. Атанас Стоянов отговори, че не е важно дали политикът е активен или пасивен, важен е коефициентът на полезно действие. „Предколедно ли е това затишие, или обмисляте някакви важни ходове тепърва?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че няма никаква конспирация, работи се активно по текущите въпроси.

Равносметката от отминаващата 2018 г.

    „Три ключови понятия битуват в политическото пространство  през 2018-та. “Стабилност” – в твърденията на управляващите. “Предсрочни избори” – от посланията на опозицията. „Протести и недоволство” – в житейските измерения на българските граждани и в изстраданите сълзи от майките на деца с увреждания. Трите състояния битуват отделно, без пресечни точки и създават огромно противопоставяне в държавата и обществото. Вие какво откроявате за 2018-та в обществен и личен план?”, попита водещата Клара Маринова. Атанас Стоянов отговори, че в обществен план ситуацията в страната наистина е била динамична. Случили са се както полезни неща, така и не толкова добри неща. Трябва да отбележим успешното българско европредседателство, което не е довело до преки политически дивиденти за страната ни, но все пак е повишило международния ни авторитет. Народният представител се съгласи с водещата, че основното послание на управляващите е било насочено към стабилността, като целта е била да се постигне политическа стабилност, а тя на свой ред да доведе до икономическа такава и по-висок жизнен стандарт. „В тази връзка смея да твърдя, че правителството гледа и работи в правилната посока, защото 2018 г. е може би първата от 20 години насам, в която доходите са водещи!”, категоричен бе Атанас Стоянов. Той добави, че не иска сляпо да хвали сегашното правителство, но смята, че ако през последните 20 години всяка една година беше като 2018, сега жизненият стандарт на българите щеше да бъде доста по-висок.

Протестите.

    „Защо тогава хората протестират?”, попита водещата Клара Маринова. Атанас Стоянов отговори, че икономическата макрорамка наистина е добра, но всеки отделен човек иска да живее по-добре и това е съвсем нормално. А самите протести могат да бъдат стимулът, който да подтиква политиците да си вършат по-добре работата. Народният представител заяви също така, че не може нещата да се оправят от днес за утре, защото проблемите са трупани в продължение на много години и не са били решавани. Ако правителството обаче изкара пълния си мандат то ще изпълни своята управленска програма и жизненият стандарт на бълграрите ще се подобри.

     „3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата. Такива са данните на повечето социологически агенции. Според тях близо 80% са на мнение, че има основание за протести и ги подкрепят, защото са неудовлетворени от жизнения си стандарт. А според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване. В контекста на добрите данни, които съобщихте, как ще коментирате тези данни?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че може да коментира с уважение и загриженост, защото тези данни наистина са верни. За жалост много хора, особено по-възрастните, живеят изключително трудно. Обществото има ангажимент към тези хора, защото те са градили съвременна България и заслужават достоен живот. Народният представител обаче припомни, че преди година и половина минималната пенсия е била 161 лева, а в момента е 219. „ОП имахме желание наистина да повишим доходите на възрастното население, искаше ни се това да стане максимално бързо, но очевидно икономическите параметри на държавата са такива, че каквото заработим, това трябва и да разходваме, защото нека не забравяме, че все пак сме и във валутен борд!”, завърши Атанас Стоянов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg