b9cb6d84d26fe92cab599062e1ccf68c

Димитър Антов: София ще извлече ползи, ако спечели домакинството на зимната младежка олимпиада през 2024 г

Димитър Антов, общински съветник в СОС от ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Кандидатурата на София за домакин на зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

    Димитър Антов обясни, че Столична община е приела декларация, с която потвърждава желанието столицата да бъде домакин на зимните младежки олимпийски игри през 2024 година. Той заяви, че подкрепя тази идея, най-малкото защото ще остане спортна инфраструктура, която впоследствие ще се ползва от българските младежи. Самата декларация е подготвена от групата на „Патриотите” и по-точно от Карлос Контрера и цели просто да потвърди, че идеята на държавата е добра и се подкрепя от софиянци.

   Общинският съветник продължи с излагането на своята теза защо това домакинство ще бъде полезно за столицата. Той обясни, че от 3 години е член на комисия, която има за цел да направи Витоша по-достъпна за обикновените хора. През цялото време работата среща сериозен отпор от различни „зелени” организации. „Въобще ситуацията е патова, а София има до себе си една чудесна планина. Всеки друг европейски град би се възползвал от това и би я направил чудесно място за прекарване на събота и неделя. Аз се надявам, че като се обяви София за домакин на младежка олимпиада, тези хора ще се засрамят, ще отстъпят, натискът върху тях ще бъде по-голям и ще се разреши възстановяването и обновяването на зоните от Витоша, които са удобни за посещение от туристи, от спортуващи и от граждани! Тоест това ще бъде пробив срещу тези рекетьори, които ни пречат да използваме Витоша, те наистина ни пречат!”, категоричен бе общинският съветник.

Бюджетът за чистота.

   Димитър Антов обясни, че от следващата година бюджетът за зимно почистване на София става 200 милиона лева. Управляващите обещават срещу това да се мият по-често улиците, да има машинно метене, да се извозват едрогабаритните отпадъци около контейнерите, защото в противен случай те се събират и се горят в гетата. Общинският съветник сподели, че има предложение да се оформят места, където гражданите легално да изхвърлят такива отпадъци, а общината да осигури извозването им. Той обясни също така, че от БСП са поискали намаляването на такса „смет”, но според него това е било популистко и театрално.

   Димитър Антов заяви, че се обсъждат варианти как да бъде почиствана София, дали това да става чрез общинско предприятие, частни фирми или смесен вариант. Според него всички идеи подлежат на обсъждане, но не е добре определени частни фирми да печелят твърде много от парите, които гражданите дават за почистване. Общинският съветник обясни, че от 2022 г. ще има нов принцип за плащане на такса „смет“. В момента таксата се определя на принципа на данъчната оценка, а това би трябвало да става на принципа – който цапа повече да плаща повече.

    Водещата постави въпроса за почистването след снеговалежите. Събеседникът й заяви, че и след първия снеговалеж нещата не са били напълно наред, част от фирмите са се оправдали с това, че са били изненадани, а това не бива да се случва. Според него трябва да има система от санкции, договорите трябва да са достъпни в интернет и гражданите да могат да видят кой как си върши работата.

Дискусията около минималната тарифа на такситата в София.

   Димитър Антов обясни, че според закона трябва да има минимална и максимална тарифа, а до момента в София не е имало минимална. По време на обсъждането в Общинския съвет някои от десните са защитавали позиция, че не трябва да има минимална тарифа, защото това пречи на конкуренцията. Общинският съветник обясни логиката на това да има минимална тарифа, в противен случай фирмата с най-много автомобили може да си позволи за един месец да вози на изключително ниска тарифа и да фалира по-малките си конкуренти. Така в крайна сметка минималните тарифи защитават малкия бизнес от „големите акули”.

    Димитър Антов обясни, че от РБ са изтъкнали аргумента, че законът не е разписал правила за определяне на тази долна граница. „Аз бих казал така – нека да вземем двете фирми, които возят на най-ниски цени, които ще се съгласят на ревизия и на тази основа да направим долната граница. Разумно ли е? Мисля, че е разумно, но доста от тях няма да се съгласят, защото не им е чиста кожата. Аз работя в каменоделския бранш, представител съм на малкия бизнес и казвам, че по този начин формиран законът защитава малкия бизнес. Когато в моя бранш някой прави паметник за 500 лева, а аз знам, че себестойността му е 600, аз му казвам – или си откраднал камъните, или не плащаш осигуровки на работниците, или нещо не ти е наред. Ясно е, че това е нелоялна конкуренция!“, завърши Димитър Антов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg