153503b7T10803cf847a2a0d4abe0e65a3aedca18

Александър Ненков: През 2018 г. България увеличи своя авторитет и доказа, че може да управлява процеси

Александър Ненков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Удължаването до 1 януари 2021 г. на влизането в сила на крайния срок, даден на общините за изготвяне на общи устройствени планове.

    Александър Ненков обясни, че според сега действащото законодателство от 1-ви януари следващата година общините, които нямат общи устройствени планове, нямаше да имат право да преустройват земеделска в друг вид земя. Проблемът обаче наистина е сериозен, тъй като по-голямата част от общините по обективни причини все още са в процес на приемане на тези общи устройствени планове. По тази причина срокът е бил удължен с още две години, в противен случай основната активност в общините щеше да бъде много сериозно застрашена, защото нямаше да могат да изпълняват никакви проекти извън урбанизираните територии на града. Народният представител обясни, че самият той не е бил радетел за такова удължаване на сроковете, но с колегите му са били притиснати от обективни обстоятелства. Срокът се удължава за трети път, но има уверение от НСОРБ, че до две години огромният брой от общините ще имат готови общи устройствени планове.

Приетите промени в Закона за устройството на територията, свързани с инвестициите във ВиК мрежата.

    Александър Ненков заяви, че предстоят много сериозни инвестиции в подобряването на ВиК мрежата. Над 1,5 милиарда лева са заделени по ОПОС. Нуждата от това е много сериозна. Тъй като водопроводната мрежа минава извън урбанизираните територии през най-различни терени, някои от които частни, народните представители са регламентирали различните сервитути, по какъв начин ще се влиза в тези имоти. Съответните оператори ще трябва да възстановяват щетите, които са нанесли поради ремонтните дейности.

Наложената от ЕК глоба на БЕХ.

    Александър Ненков обясни, че делото срещу БЕХ тече от няколко години, а ние сме били под сериозната угроза да платим 330 милиона евро. В крайна сметка се е стигнало до санкция от 70 милиона евро. Разбира се това не означава, че трябва да сме доволни, защото все пак глобата е факт, но е в далеч по-малки размери от първоначалните намерения. Народният представител заяви, че периодът, за който страната ни е осъдена, е от 2007 до 2012 г. Тази тема вече е затворена, защото според ЕК България е предприела редица стъпки, за да осигури конкурентен достъп до газопреносната система. Освен това според ЕК е имала още няколко искания. „Булгатрансгаз” и „Булгаргаз” трябва да излязат извън шапката на БЕХ, което само по себе си не е толкова страшно. Неприемливото за страната ни искане е било собственикът на тръбите „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран, а има решение на Народното събрание, което го забранява от гледна точка на защита на националната сигурност. Народният представител добави, че според ГЕРБ глобата е неоснователна и ще бъде обжалвана, но преди това трябва да бъде заплатена.

   Водещата помоли своя събеседник да коментира твърденията на опозицията, че не е вярно, че ЕК е искала приватизацията на „Булгартрансгаз”. Той отговори, че в доклад на министър Теменужка Петкова са били представени вариантите, които страната ни е могла да избере. Единият от вариантите, предлагани от ЕК, е била ние да признаем вина, да приватизираме дружеството и да си спестим глобата. Ако обаче бяхме признали такава вина, това би означавало, че всяка заинтересована страна за съответния период може да предяви претенции към българската страна. „По този начин буквално казваме – виновни сме, заповядайте, който има някакви претенции да му ги удовлетворим!”, обясни народният представител. Той добави, че според експертите имаме добри шансове да ревизираме, а защо не и да отпадне тази глоба.

     Относно твърденията на премиера, че тази глоба реално няма да бъде платена от данъкоплатците, Александър Ненков обясни, че загубите ще са за дружеството БЕХ, което генерира печалби всяка година. На практика глобата ще бъде за сметка на бъдещите реализирани печалби. Това обаче няма да се отрази на цената на газа, цената се определя от КЕВР, а според нормативните документи такива разходи няма как да бъдат включени в ценообразуването.  

Равносметката му за 2018 г.

   Александър Ненков заяви, че 2018 г. е била бурна в политически аспект. За страната ни е много важно, че благодарение на успешното европредседателство е успяла да утвърди своя авторитет. България е показала, че може да управлява процеси, а това е стратегически важно в дългосрочен план. Икономическите показатели на страната също са добри, доходите на почти всички прослойки се увеличават. Разбира се това не се случва с темповете, които всички искат, но все пак страната ни се движи в правилната посока. Много от проблемите са трупани с години и трябва много сериозна политика, търсене на консенсус и експертиза, за да се решат те. Народният представител изрази увереността си, че страната ни ще се налага в следващите години като важен стратегически партньор и добро място за инвестиции.

   „Защо протестират хората тогава?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че протести има в цяла Европа, причините за това са много, а ситуацията е такава, че вече е доста трудно правителствата да изкарват пълните си мандати. Народният представител заяви, че протестите са сигнал за всяко едно управление и в тях няма нищо лошо. Единственото, което би отправил като забележка, е че те не трябва да бъдат за сметка на хората, които не протестират и не трябва да им се създават неудобства, като затварянето на пътища и магистрали например. От друга страна правителството комуникира с протестиращите, обръща се внимание на техните искания и в повечето случаи проблемите се решават. „Правителството на Борисов винаги приема хората, които имат някакви желания и според възможностите на бюджета търсим някакво компромисно решение. Всичко е въпрос на компромиси и аз се надявам следващата година да бъде по-компромисна, защото противопоставянето и поляризирането досега не е довело до нещо позитивно. Трябва да търсим стабилността и възможността за разговори. И правителството се научи през последните години все повече да чува и какво се случва навън, надявам се следващата година да бъде по-спокойна и успешна и вярвам, че ще е така!”, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg