milkahristova

Милка Христова: БСП ще предложи алтернативен бюджет на София, в който центърът и периферията се развиват хармонично

Милка Христова, заместник-председател на СОС от групата на „БСП-лява България“, в интервю за „Радио К2“ заяви позиции по темата:

Равносметката за дейността на групата на „БСП-лява България” през отминаващата 2018 г.

    Милка Христова заяви, че през изминалата година дейността на групата на „БСП-лява България” е била насочена в две посоки. От една страна те са се опитвали да не бъдат глуха опозиция, а да подкрепят идеите и предложенията, които са полезни за града и са законосъобразни. На второ място е би стремежът да бъде коректив на предлаганите решения, както по отношение на законосъобразността, така и за целесъобразността. През последната година на социалистите е била предоставена широка възможност за това, защото СОС е гласувал редица решения, които не са били в полза на столичани. Сред тях са концесията за спирките на градския транспорт, решението за продажба на Общинска банка, за изграждането на инсталация за изгаряне на ЕрДеЕф, както и различни разпоредителни сделки, сключени на непазарни цени. Общинският съветник припомни в тази посока и новата наредба за организация на транспорта с потвърждаване на новата цена на билетчето. Тук управляващите Столична община са постъпили изключително неуважително към гражданите на София, защото след като са загубили първото дело, вместо да понесат отговорността, просто са приели нова наредба преди второто.

   Милка Христова изрази надежда, че дейността на съветниците от „БСП-лява България” е видима за столичани. Тя подчерта, че те са заели и изключително последователна позиция и по отношение изпълнението на инвестиционната програма на общината. Техните критики са били насочени не само към количественото изпълнение, защото през предишната и настоящата година то не надвишава 50%, а и към качеството на изпълнението на проектите, най-вече уличните инфраструктурни проекти, чието лошо качество е станало пословично. „Мисля си, че като опозиция действително се опитахме да изпълним това, за което са ни пратили гражданите в Общинския съвет, вероятно има и доста неща, които не са направени. Ще спомена, че ни остава голямата битка за централна баня и спасяването на басейните за децата на София, в които те да плуват, а не да се превърнат в концертни зали, което само по себе си не е лошо, но в София има достатъчно концертни зали!”, категорична бе Милка Христова.

Бюджетът на Столична община за 2019 г.

   Милка Христова заяви, че предстои тепърва голямата битка за бюджета на Столична община за следващата година. БСП ще внесе за поредна година алтернативен бюджет. В него ще се наблегне на това градът да се развива хармонично, без да се инвестира основно и главно в центъра, а парите да отиват при хората, които плащат данъци. Тоест центърът и периферията да се развиват хармонично. В алтернативния бюджет ще бъдат предложени и повече пари за социални дейности в посока здравеопазване, образование и предоставяне на социални услуги. Предложения ще бъдат направени и за усъвършенстване на градския транспорт, защото докато той не стане по-удобен и предпочитан от личните автомобили, ще бъдем свидетели на сериозен трафик и произтичащите от него проблеми.

Ремонтът на „Граф Игнатиев”.

    „Как ще оцените работата на Столична община – тръгнаха нови електробуси, следващата година ще бъде пусната третата метролиния, пуснат бе и трамваят по „Граф Игнатиев”, кое е най-важното за столичани и как ги оценявате?”, попита водещата. Милка Христова отговори, че не бива да си затваряме очите и пред добрите новини. Тя подчерта, че по отношение разширяването на метрото от БСП никога не са имали никакви обструкции и са го подкрепяли. Свидетели сме и на закупуването на нови и модерни превозни средства за градския транспорт. Това става и с европейски средства. По отношение на случващото се на  „Граф Игнатиев” обаче заместник-председателят на СОС заяви, че в никакъв случай не може да го адмирира, защото пускането на трамвая  е елемент от проекта, който се изпълнява. Тя обясни, че в публичното пространство често се тиражира тезата, че срокът на обекта е 300 дни, а трамвайната линия се пуска по-рано и това се оценява като резултат от усилията на Столична община. В конкурсната документация обаче, с която „Джи Пи Груп” е спечелила тази поръчка, ясно е записано, че срокът за обекта е 300 дни, но срокът за изпълнението на трамвайната линия е 200 дни. „Всеки софийски гражданин, който знае, че ремонтните дейности започнаха в началото на май, може да си направи сметката спазен ли е този срок от 200 дни и това геройство ли е да си изпълниш договора, който сам си подписал!”, категорична бе Милка Христова.

Приоритетите на БСП-София през 2019 г.

   „Предстоят и местни избори, как ще накарате хората да ви гласуват доверието си?”, попита водещата. Милка Христова отговори, че ще се опитат да спечелят доверието на хората преди всичко с предизборната си платформа и с алтернативата, която предлагат. Например БСП ще предложи друг модел за почистването на града. Социалистите са на мнение, че Столична община трябва да спре да аутсорсва изключително важни дейности, които ангажират по-голямата част от бюджета, на външни оператори, а да извършва тези дейности чрез собствени общински дружества или предприятия. Например социалистите биха прекратили договорите за транспорт с външни оператори, които возят на по-високи цени от градския транспорт, и ще извършва тези дейности с градския транспорт. Биха насочили и повече средства към уличната инфраструктура в кварталите, защото както за миналата, така и за следващата година са предвидени само 38 милиона, а за централната инфраструктура заедно с метрото са предвидени около 400 милиона. „Виждате, че балансът на интересите е силно нарушен. Така че това, което ние ще се опитаме да направим, е да предложим друга траектория за развитието на нашия град и друг модел. Надявам се да успеем, надявам се и гражданите да го приемат. Разбира се това ще стане с тяхното активно участие. Така, както нашата партия се опитва да разработи визия, която да бъде плод не само на нейните усилия, а на участието на най-широк кръг български граждани, така и ние ще се опитаме да направим алтернативна визия за развитието на града, в която ще се опитаме да ангажираме най-широк кръг професионалисти и граждани на столицата!”, завърши Милка Христова своето участие в ефира на „Радио К2“ 

Публикувано от: novinata.bg