768x432

Карлос Контрера: Трябва да представим кандидатурата на София за домакин на зимната младежка олимпиада през 2024 г. по най-добрия начин

Карлос Контрера, общински съветник в СОС от ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Кандидатурата на София за домакин на зимната младежка олимпиада през 2024 г.

    Карлос Контрера обясни, че заедно с колегите му са се обединили около проектна декларация, която трябва да бъде гласувана на 20-ти декември в подкрепа на кандидатурата на София за домакин на младежка зимна олимпиада. Според него това е правилна стъпка, защото ММС в последните месеци е положило доста усилия и е редно местната власт също да подкрепи тези усилия и да се помогне тази кандидатура да бъде максимално добре представена, така че столицата ни да бъде домакин през 2024 г. на този висок спортен форум. Това би донесло инвестиции и имидж, а освен това ще помогне за развитието на зимните спортове в България.

   „Какви са според Вас реалните възможности не само София, но България като цяло да бъде домакин на такива престижни спортни събития, нашият премиер подхвърли и идеята за световно първенство по футбол? Това не е ли повече изхвърляне, отколкото реални възможности?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че специално по отношение на младежката зимна олимпиада категоричната позиция на правителството е, че кандидатурата на столицата ни трябва да бъде представена и защитена по най-добрия начин пред МОК. Министърът на младежта и спорта е провел няколко важни срещи в Лозана и в Аржентина и на нашата кандидатура се гледа доста добре. Получаваме подкрепа от влиятелни среди в олимпийското движение, което показва, че ние като държава трябва да положим всички усилия, за да реализираме тази кандидатура. „А що се отнася до тезата за „изхвърлянето”, в крайна сметка човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Ако ние непрекъснато се държим като омърлушения беден роднина в ъгъла, очевидно никой няма да ни зачита. Затова и въпросът съдържа известен психологически аспект – да повярваме, да решим, че можем да представим една достойна кандидатура, която по нищо не отстъпва на тази на другите държави!”, категоричен бе общинският съветник.

Проблемът с чистотата в София.

    „Тези дни разбрах, че се предвиждат 206 милиона за почистване на столицата, толкова ли са?”, попита водещата Клара Маринова. Карлос Контрера отговори, че това е вариантът на план сметката, който ще бъде гласуван на 20-ти декември. „Завишават се парите за почистване, но смятате ли, че може да се реализира наистина с тази сума едно по-добро състояние на чистотата на града и на въздуха над него, или просто ще се увеличават парите и пак всички ще сме недоволни?”, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че винаги може повече, но в никакъв случай не може да се каже, че Столична община страда от недофинансиране, друг е въпросът как харчим тези пари и какъв е ефектът. Общинският съветник обърна внимание на факта, че ежедневно на територията на София пребивават много повече хора, отколкото плащат данък тук, което означава, че общината покрива разходи, които не могат да бъдат ясно и точно предвидени. Има и сериозно увеличение на туристическия поток, което също води до натоварване на града. Затова може би е дошло времето да се започне разговор за едно по-прецизно планиране, защото всички сме свидетели как контейнерите се изхвърлят от почистващите фирми, но след няколко часа отново са пълни. Това означава, че някой създава повече отпадък, отколкото е разчетен. Това е свързано и с приложението на различни нормативни актове, като се започне от Закона за гражданската регистрация и Закона за етажната собственост. Трябва да се работи и с бизнеса, защото той се оплаква, че плаща повече, отколкото генерира като боклук.

  Карлос Контрера обясни, че според последната план сметка се оказва, че средствата, които се предоставят от държавата за зимно почистване на пътищата във Витоша или между отделните населени места, не достигат и се налага общината да дофинансира. Това показва, че и при формирането на държавния бюджет няма много ясна представа какви са нуждите на столицата, защото е трудно да сравняваш това, което се случва в столицата с някой друг областен град, а методиката е една и съща.

   Общинският съветник каза, че в план сметката, която ще се гласува на 20-ти декември, се предвижда увеличение на средствата за събиране и депониране на едрогабаритния отпадък. Много често обаче тези камари от отпадъци се събират от жители на гетата и се изгарят. Това има директно отношение към замърсяването на въздуха и показва как занемаряването на един проблем води след себе си до ескалирането и на други. Според общинският съветник бихме могли да изискваме по-често миене на улиците, своевременно събиране на този едрогабаритен отпадък и отпушване на уличните шахти. „Но генерално трябва да си зададем следния въпрос – какво искаме като качество на услугата по чистотата в София, колко струва тя, готови ли сме да платим сметката и дали ще я плащаме само ние, като столичани или трябва да потърсим начин по някакъв път да компенсираме това, което се получава като отпадък от натиска на всички останали над града. Пак казвам, няма еднозначно решение на този въпрос, но дебатът е необходим!”, завърши Карлос Контрера разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg